Orgasmen gjør deg lykkelig

En eksplosjon av elektriske signaler og hormoner gir en følelse av å være utenfor egen kropp og sender en bølge av lykke gjennom deg.

En eksplosjon av elektriske signaler og hormoner gir en følelse av å være utenfor egen kropp og sender en bølge av lykke gjennom deg.

Shutterstock

Aktiviteten i hjernen stiger langsomt under sex og når høydepunktet under orgasmen – det viser et forsøk der kvinner fikk orgasmer i en såkalt fMRI-skanner.

Samtidig frigis et vell av ulike hormoner i blodet, blant annet oksytocin, som spiller en viktig rolle i følelsen av kjærlighet, og opioider, med en effekt som minner om rusen fra euforiserende stoffer som kokain og heroin. Resultatet er en følelse av lykke som ruller gjennom hjernen og kroppen.

Orgasmen bader hjernen din i hormoner

Rytme spiller en viktig rolle

Forskerne har fortsatt ikke et klart bilde av hvordan en orgasme oppstår, men rytme ser ut til å spille en viktig rolle.

Rytmiske inntrykk fra alle sansene våre skaper kanskje en form for transe som til slutt ender i en orgasme.

Noen forskere mener dessuten at evnen til å utføre rytmiske bevegelser har blitt opprettholdt over millioner av år via seksuell seleksjon, altså at vi har foretrukket å få barn med partnere som en god nok rytmesans.

Denne preferansen kan skyldes at evnen til å utføre rytmiske bevegelser er et tegn på generell helse og god koordinasjonsevne.

En ny stilling er en av de mest effektive metodene til å oppnå orgasmer både hos menn og kvinner.

© Shutterstock

Forskernes 3 råd: Orgasmer krever innsats fra hele kroppen

Har du eller partneren problemer med å få orgasme? Da bør dere ta i bruk både i ørene, øynene og stemmebåndet – og selvfølgelig fingrene og munnen. Her er forskernes 3 råd til å oppnå orgasme.

Forspill forbereder hjernen på mer

For å oppnå en orgasme må du først sikre at hjernen er mottakelig. Det krever stimulering av flere ulike sanser. Musikk og stearinlys øker ifølge en stor studie sjansen for orgasme hos kvinner, og et enkelt «Jeg elsker deg» hjelper hos begge kjønn.

Variasjon virker nesten hver gang

En stor spørreskjemaundersøkelse avslørte at bare 50 prosent av kvinner fikk en orgasme hvis samleiet utelukkende bestod av penetrering av skjeden. Tallet var 73 prosent hvis de også ble stimulert med fingrene, og hele 86 prosent hvis de dessuten mottok oralsex.

Ærlighet kan sikre god sex

Hjernen har sin helt egen rute til nytelse og orgasme, og du kjenner den best selv. Studier viser at du øker sjansen for orgasmer markant hvis du forteller partneren din akkurat hva du ønsker i senga – og så hjelper det å gi både ros og mild kritikk under samleiet.