Shutterstock

Orgasmen gjør deg lykkelig

En eksplosjon av elektriske signaler og hormoner kaster deg helt ut av din egen kropp og sender en bølge av lykke gjennom hjernen din. Orgasmens rus minner om effekten av euforiserende stoffer som kokain og heroin. Og vitenskapen har 3 gode råd til hvordan du best treffer høydepunktet.

Aktiviteten i hjernen stiger langsomt under sex og når høydepunktet under orgasmen – det viser et forsøk der kvinner fikk orgasmer i en såkalt fMRI-skanner.

Samtidig frigis et vell av ulike hormoner i blodet, blant annet oksytocin, som spiller en viktig rolle i følelsen av kjærlighet, og opioider, med en effekt som minner om rusen fra euforiserende stoffer som kokain og heroin. Resultatet er en følelse av lykke som ruller gjennom hjernen og kroppen.

Orgasmen bader hjernen din i hormoner

Hjernen skrur opp empatien

Hjerneområdet insula sitter dypt inne i hjernebarken, og forskerne har oppdaget at aktiviteten i insula stiger jevnt fram mot orgasmen, før den begynner å falle. Området spiller en stor
rolle i vår egen selvforståelse, men også i forståelsen av andre menneskers følelser.

Claus Lunau & Shutterstock

Kroppen merker ikke noen smerte

De såkalte rafe-kjernene i hjernestammen inneholder hjernens største samling serotoninnerver, som blant annet er med på å bremse smertesignaler fra kroppen. Aktiviteten øker under orgasmen, og resultatet er at kroppens smerteterskel stiger med over 100 prosent.

Claus Lunau & Shutterstock

Lykkerus løper gjennom nervene

Den såkalte ventrale tegmentum i midthjernen består først og fremst av dopaminnerver som strekker seg ut til andre deler av hjernen. Disse nervene spiller en viktig rolle i belønning – og avhengighet – og aktiviteten stiger kraftig like omkring orgasmen. Dermed sikrer de en følelse av glede.

Claus Lunau & Shutterstock

Du blir kastet ut av kroppen

Aktiviteten i området gyrus angularis i isselappen når sitt høydepunkt under orgasmen. Området har vist seg å være helt sentralt i dannelsen av såkalte ut av kroppen-opplevelser – men det er også aktivt når vi for eksempel slipper fokuset på omverdenen.

Claus Lunau & Shutterstock

Rytme spiller en viktig rolle

Forskerne har fortsatt ikke et klart bilde av hvordan en orgasme oppstår, men rytme ser ut til å spille en viktig rolle.

Rytmiske inntrykk fra alle sansene våre skaper kanskje en form for transe som til slutt ender i en orgasme.

Noen forskere mener dessuten at evnen til å utføre rytmiske bevegelser har blitt opprettholdt over millioner av år via seksuell seleksjon, altså at vi har foretrukket å få barn med partnere som en god nok rytmesans.

Denne preferansen kan skyldes at evnen til å utføre rytmiske bevegelser er et tegn på generell helse og god koordinasjonsevne.

En ny stilling er en av de mest effektive metodene til å oppnå orgasmer både hos menn og kvinner.

© Shutterstock

Forskernes 3 råd: Orgasmer krever innsats fra hele kroppen

Har du eller partneren problemer med å få orgasme? Da bør dere ta i bruk både i ørene, øynene og stemmebåndet – og selvfølgelig fingrene og munnen. Her er forskernes 3 råd til å oppnå orgasme.

Forspill forbereder hjernen på mer

For å oppnå en orgasme må du først sikre at hjernen er mottakelig. Det krever stimulering av flere ulike sanser. Musikk og stearinlys øker ifølge en stor studie sjansen for orgasme hos kvinner, og et enkelt «Jeg elsker deg» hjelper hos begge kjønn.

Variasjon virker nesten hver gang

En stor spørreskjemaundersøkelse avslørte at bare 50 prosent av kvinner fikk en orgasme hvis samleiet utelukkende bestod av penetrering av skjeden. Tallet var 73 prosent hvis de også ble stimulert med fingrene, og hele 86 prosent hvis de dessuten mottok oralsex.

Ærlighet kan sikre god sex

Hjernen har sin helt egen rute til nytelse og orgasme, og du kjenner den best selv. Studier viser at du øker sjansen for orgasmer markant hvis du forteller partneren din akkurat hva du ønsker i senga – og så hjelper det å gi både ros og mild kritikk under samleiet.