Liten budbringer setter alt sammen i gang
Opprinnelig lette forskerne etter behandlinger til en form for hårtap blant menn og kvinner som skyldes følsomhet overfor kjønnshormoner – såkalt androgen alopeci.
Derfor skapte de genmodifiserte mus i laboratoriet med hyperaktive celler helt nede i hårsekkene. Dermed kunne forskerne raskt følge det kompliserte maskineriet bak hårveksten – trinn for trinn.
Og det var da de oppdaget hvordan signalmolekylet SCUBE3, som produseres naturlig av celler i hårsekkene, fungerer som en slags budbringer som forteller stamcellene i området at de skal begynne å dele seg. En prosess som setter fart på hårveksten.
Mus med hårtransplantasjon
I neste del av forsøket sprøytet forskerne SCUBE3 rett inn i musehud med transplanterte menneskelige hårsekker fra hodebunnen. Molekylet stimulerte ifølge forskerne hårveksten kraftig – både i de slumrende menneskehårsekkene og i musehårsekkene rundt dem.
Og selv om forskerne fortsatt ikke har gjennomført kliniske forsøk på mennesker, mener de at resultatet er et lovende tegn til at SCUBE3 eller et lignende molekyl kan brukes til behandling av hårtap i framtiden.
«Det er et stort behov for en effektiv hårtapsbehandling. Og et naturlig stoff som vanligvis produseres av cellene i hårsekkene, kan være en ideell kandidat til behandlingen», forteller Maksim Plikus fra University of California, som er en av forskerne som står bak studien, i en pressemelding.