Shutterstock
hårbund tæt på

Nytt våpen skal få håret til å vokse tilbake

En liten, potent nøkkelspiller i hårsekkene våre har avgjørende betydning for hårveksten. Forskere håper oppdagelsen kan bane vei for nye behandlinger mot hårtap.

Opp mot halvparten av alle menn og en fjerdedel av alle kvinner har mistet deler av håret sitt når de fyller 50 år.

Og selv om hårtapet verken er livstruende eller smertefullt, kan det påvirke både selvtillit og livskvalitet.

Derfor har forskere verden over de siste årene arbeidet for å avdekke biologien bak fenomenet. I fjor kom forskere fra Kina og USA kanskje ett skritt nærmere.

Ved å finstudere cellene dypt nede i hårsekkene oppdaget de nemlig en liten, så langt oversett, nøkkelspiller for hårvekst og dermed også en mulig behandling mot hårtap: et signalmolekyl som kalles SCUBE3.

Grått hår kan faktisk gjenvinne fargen sin

Tidligere mente forskere at grå hår var en permanent del av frisyren. Men en nyere studie avslører at det faktisk er mulig å gjenerobre fargen i frisyren med visse endringer i livsstilen.

Liten budbringer setter alt sammen i gang

Opprinnelig lette forskerne etter behandlinger til en form for hårtap blant menn og kvinner som skyldes følsomhet overfor kjønnshormoner – såkalt androgen alopeci.

Derfor skapte de genmodifiserte mus i laboratoriet med hyperaktive celler helt nede i hårsekkene. Dermed kunne forskerne raskt følge det kompliserte maskineriet bak hårveksten – trinn for trinn.

Og det var da de oppdaget hvordan signalmolekylet SCUBE3, som produseres naturlig av celler i hårsekkene, fungerer som en slags budbringer som forteller stamcellene i området at de skal begynne å dele seg. En prosess som setter fart på hårveksten.

Håret ditt faller ut etter fem år

Mus med hårtransplantasjon

I neste del av forsøket sprøytet forskerne SCUBE3 rett inn i musehud med transplanterte menneskelige hårsekker fra hodebunnen. Molekylet stimulerte ifølge forskerne hårveksten kraftig – både i de slumrende menneskehårsekkene og i musehårsekkene rundt dem.

Og selv om forskerne fortsatt ikke har gjennomført kliniske forsøk på mennesker, mener de at resultatet er et lovende tegn til at SCUBE3 eller et lignende molekyl kan brukes til behandling av hårtap i framtiden.

«Det er et stort behov for en effektiv hårtapsbehandling. Og et naturlig stoff som vanligvis produseres av cellene i hårsekkene, kan være en ideell kandidat til behandlingen», forteller Maksim Plikus fra University of California, som er en av forskerne som står bak studien, i en pressemelding.