Shutterstock

Ny prevensjon bremser sædceller før de når egget

Leger tester nå en ny form for prevensjon der modifiserte antistoffer fanger sædcellene og hindrer dem i å nå egget.

Effektive og utbredte prevensjonsmetoder som p-piller og hormonspiral påvirker kvinnens produksjon av kjønnshormoner, noe som kan ha ubehagelige bivirkninger som for eksempel vektøkning, humørsvingninger og i sjeldne tilfeller blodpropp.

Men nå kan en ny, effektiv og hormonfri prevensjon være på vei til kvinnene: Mikrobiologer ved universitetet i Nord-Carolina i USA har utviklet et antistoff som fanger sædcellene før de når fram til egget, og dermed kan forhindre en graviditet.

Forskerne har søkt inspirasjon i en naturlig sykdom blant kvinner der immunforsvaret skiller ut et antistoff som griper fatt i sædcellene, bremser dem og gjør det ekstremt vanskelig eller til og med umulig for kvinnene å bli gravide.

I laboratoriet har legene analysert antistoffer fra kvinner med denne sykdommen og skapt en mer effektiv versjon. De modifiserte antistoffene er optimalisert for å binde seg til en bestemt markør som finnes på overflaten av sædceller, men ikke på andre celler – og ikke hos kvinner.

De forbedrede antistoffene er åtte ganger bedre til å fange sædceller, og i forsøk på sauer har prevensjonsformen vist seg svært effektiv. Neste skritt er å teste på mennesker.

Sædceller, antistof, prævention

I et elektronmikroskop ser man hvordan sædcellene klumper seg sammen rundt det modifiserte antistoffet.

© B. Shrestha et al.

De nye superantistoffene settes inn i skjeden i en slags p-ring, som frigir dem jevnt på samme måte som eksisterende p-ringer frigir hormoner.

Det betyr at kvinnens sjanse for å bli gravid er tilbake til normalt nivå så snart ringen fjernes. Med hormonprevensjon kan fertiliteten være nedsatt i flere måneder.