Normalt kan både mus og mennesker bare se lys med bølgelengder mellom 380 og 740 nanometer. Vi kan altså ikke se infrarødt lys, som begynner ved 800 nanometer og strekker seg helt opp til en millimeter på det elektromagnetiske spektrumet.
Det endret forskerne på med nanopartikler som de sprøytet inn i øynene på mus. Partiklene binder seg til synscellene i netthinnen, de såkalte tappene og stavene. Når infrarødt lys treffer en nanopartikkel, forkortes bølgelengden på lyset, slik at det faller innenfor det normale synlige spektrumet.
Forskerne eksperimenterte med nanopartikler som forvandler bølgelengden 980 nanometer til 535 nanometer, og dermed vet de at forsøksmusene har oppfattet infrarødt lys som grønt.
Teknikken skal hjelpe fargeblinde
Forskerne kunne bevise at musene oppfattet infrarødt lys – de lot blant annet musene svømme i et basseng der en liten plattform, som musene kunne hvile seg på, var skjult under overflaten.
Et infrarødt skilt viste vei til plattformen. De behandlede musene fant raskt plattformen, mens ubehandlede mus ikke kunne finne den.
Forskerne vil bruke teknologien til å hjelpe personer med ulike synshandikap, for eksempel fargeblindhet. Hvis synscellene har problemer med å oppfatte rødt lys, kan nanopartikler endre bølgelengden til noe cellene reagerer på.