Myte knust: Du kan godt nyse med åpne øyne

Øynene dine lukker seg når du nyser fordi kroppen forsvarer seg mot de bakteriene nyset sender ut. Myten om at det er umulig å holde øynene åpne under et nys, kan likevel motbevises.

Øynene dine lukker seg når du nyser for å beskytte seg mot bakterier. På samme måte som når du prøver å skåne andre ved å blokkere for nyset med hendene.

© Shutterstock // Aleksandra Suzi

Linn Michelle Teigen Johansen fra Rakkestad har via Facebook sendt oss en video med bevis på at hun har lært seg å nyse med åpne øyne:

Ifølge allergiekspert David Huston fra det amerikanske Texas A&M College of Medicine er de lukkede øynene under et nys en automatisk refleks alle mennesker i utgangspunktet har.

Refleksen er der for å beskytte øynene mot det kroppen skiller ut gjennom nese og munn under nyset.

Å bryte refleksen krever likevel litt trening og viljestyrke – noe en av våre lesere, Linn fra Rakkestad, beviser i videoen

Refleksen er ikke obligatorisk

David Huston slår også fast at det ikke er farlig at ha åpne øyne under et nys, noe som forklarer at det er mulig å bryte refleksen:

– At det er mulig å nyse med åpne øyne, viser at det ikke er en obligatorisk handling for kroppen.

Øynene faller ikke ut av hodet

David Huston avliver også en annen myte: At trykket fra nyset kan blåse øynene ut av hodet hvis man nyser uten å lukke øynene.

– Det finnes ikke beviser for å underbygge disse påstandene, sier allergispesialisten.

Selv om det er mye trykk under et nys, er det ikke kraftig nok til å påvirke øynenes plassering. Trykket oppstår i kroppens minste blodkar og kan i verste fall føre til blodsprengte kar i øyne eller ansikt.