Mobiltelefoner i bukselommen dreper sædceller

En stor studie viser at det kan skade sædkvaliteten hvis mobilen ligger i lommen. Kort sagt blir sædcellene ristet.

ristede dadler

Å stappe mobilen ned i lommen foran på buksa når den ikke er i bruk – det er enkelt og praktisk. Men det ser ut til at du bør oppbevare telefonen din et annet sted. Særlig hvis du er mann.

En stor australsk studie fra University of Newcastle har nå funnet tydelige tegn på at en slik plassering av telefonen er forbundet med dårligere sædkvalitet.

Resultatet er overraskende for flere forskere – bl.a. de som står bak studien. Strålingen burde nemlig være fullstendig harmløs.

Jo lenger – jo farligere

Studien er en såkalt metastudie, hvor forskere har sammenlignet 27 forskningsprosjekter av sammenhengen mellom sædkvalitet og en mobil i lommen.

I 21 av studiene var det en klar sammenheng. Jo mer tid telefonen hadde tilbrakt i lommen, jo dårligere var sædkvaliteten – opp mot 47 prosent dårligere enn hvis den ble oppbevart andre steder.

Flere studier har tidligere vist at det ikke er noen sammenheng mellom telefonstråling og celleforandringer i hjernen. Forskerne mener likevel det kan være en sammenheng lenger nede.

Varme rister cellene

Sædcellene er høyt spesialiserte celler. Den minste påvirkning av miljøet kan gjøre dem til dårligere svømmere eller redusere levetiden markant.

Det er imidlertid ikke strålingen som er synderen, men den varmen telefonen avgir – like ved testiklene.

Kort sagt mener de australske forskerne at telefonen rister sædcellene, og at du derfor bør få den opp av lommen foran på buksa.