Midder spiser, bor og har sex i ansiktet ditt

KJENN DIN KROPP: Alle mennesker har ansiktsmidder som holder til i ansiktets hårsekker og talgkjertler. Middene er ufarlige, selv om de spiser huden din og parer seg på kinnet ditt.

Tusener – kanskje til og med millioner – av ansiktsmidder bruker akkurat nå ansiktet ditt som lekeplass, dobbeltseng og skjulested.

Hvert eneste menneske har en hel hær av ansiktsmidder boende i ansiktet. Middene er mellom 0,1 og 0,4 mm lange, de har åtte ben som en edderkopp og lever i 18 til 24 dager.

Men det er ingen grunn til å kjøpe en grovkornet ansiktsskrubb i panikk. Alle har ansiktsmidder, og de gjør ingen skade.

Seks fakta om ansiktsmidd

Bor i huler om dagen

Om dagen bor midd nede i hårsekker og talgkjertler i ansiktet. Om natten kommer de opp fra dypet for å finne en make.

Legger egg i huden din

Ansiktsmidd legger 25 egg i åpningen rundt hudporene.

Spiser gammel hud

Forskerne mener midden lever av fett fra huden, hudceller eller bakterier.

Nærmeste slektninger

Ansiktsmidden har åtte bein og er i slekt med edderkopper og flått.

Vi gir midd til hverandre

Vi får hele tiden nye midd fra laken, puter og håndklær – og mennesker vi for eksempel kysser.

Du har to typer beboere i ansiktet

Du er bare å venne seg til de to beboerne i ansiktet: de to middartene Demodex folliculorum og Demodex brevis.

Demodex folliculorum har alle beina sine oppe ved hodet.

Demodex folliculorum lever først og fremst i hårsekkene i ansiktet, der de på dagtid oppholder seg i en form for kollektiv på 3 til 6 midder. I et mikroskop ligner D. folliculorum en avlang orm med sine åtte ben sittende oppe rundt hodet.

Demodex brevis lever livet i talgkjertlene dine.

Den andre arten – Demodex brevis – lever en singel-tilværelse i talgkjertlene, som inneholder en oljeaktig substans av døde celler og fett, kalt talg. D. brevis er kortere og rundere enn D. folliculorum.

Alle mennesker har midd

Et amerikansk forskningsprosjekt kalt "Meet your mites" vil komme uvitenheten om ansiktsmidder til livs, og derfor har de siden 2013 samlet ansiktsprøver fra over 400 mennesker.

På bakgrunn av prøvene kan de si at 100 % av alle mennesker over 18 år har ansiktsmidder, og det er første gangen at forskere kan beskrive en gruppe av snyltere som lever på alle mennesker.