Shutterstock
Melkesyre i løping

Melkesyre: Derfor får du melkesyre under hard trening

Når det brenner i lårene under en løpetur, skyldes det at det dannes melkesyre i musklene. Men hva er egentlig melkesyre, og hvordan dannes den?

Melkesyre er en syre som dannes i ulike organismer under oksygenfrie forhold.

Melkesyre dannes for eksempel i de melkesyrebakteriene du finner i yoghurt – og i muskelcellene dine når du sprinter for å rekke bussen.

Du har kanskje opplevd at lår og legger brenner og blir stive under en intens løpetur eller ved hard styrketrening. Det er et tegn på at det har blitt dannet melkesyre i musklene.

Hva er melkesyre?

Melkesyre har den kjemiske formelen CH3CH(OH)COOH. Når beina blir stive, skyldes det at det har skjedd en opphopning av melkesyre i musklene.

Melkesyre dannes nemlig som et avfallsprodukt av den forbrenningen som skjer under hard fysisk trening.

Når vi sitter stille, har vi bare små mengder melkesyre i blodet, omkring 1,5 mmol.

Denne konsentrasjonen øker ved hard fysisk aktivitet, der melkesyren kan gi en sviende fornemmelse i musklene. Det kan føles ubehagelig når du kjenner melkesyren komme, men det er helt ufarlig.

Heldigvis forsvinner følelsen igjen når du reduserer intensiteten på treningen. Du trenger derfor ikke slutte å trene når du kjenner melkesyren, det kan være nok å senke tempoet.

Aerob og anaerob respirasjon.

Ved aerob respirasjon bruker cellene oksygen for å danne ATP, mens de ved anaerob energiomsetning danner ATP og melkesyre uten oksygen.

© Shutterstock

Hvordan dannes melkesyre i musklene?

Melkesyre oppstår som et restprodukt av glykolyse hvis det ikke er oksygen til stede.

Glykolyse er en prosess i cellene i kroppen der glukose spaltes og omdannes til pyruvat. Deretter omdannes pyruvat til ATP, som cellene kan bruke som drivstoff.

Når kroppen gjør om pyruvat til energi, skjer det ved enten aerob eller anaerob energiomsetning.

Mens aerob energiomsetning krever oksygen, respirasjon, for å gjøre om næringsstoffer til ATP, skjer den anaerobe energiomsetningen helt uten bruk av oksygen.

Når kroppen jobber hardt, som på en løpetur, kan man komme til et punkt der oksygenopptaket ikke kan holde følge.

I stedet for aerob energiomsetning begynner kroppen derfor å danne energi ved anaerob energiomsetning, og som et restprodukt av dette dannes det melkesyre, også kalt laktat.

Når du kjenner det i beina, er det et tegn på at det ikke lenger er nok oksygen i blodet til å holde melkesyrenivået nede.

Det skjer ved relativt høy arbeidsintensitet, slik som ved hard styrketrening eller sprint, der pulsen kommer opp på et nivå der oksygenopptaket ikke lenger kan holde følge.

Det er imidlertid ikke skadelig, men bare et tegn på at musklene yter sitt maksimale. Så snart intensiteten senkes, vil kroppen kunne transportere nok oksygen rundt i blodet til at melkesyrenivået synker igjen.

Anaerob energiomsetning.

Ved høy puls begynner den anaerobe energiomsetningen der det dannes melkesyre.

© Shutterstock

Melkesyre – venn eller fiende?

Ved hard fysisk trening blir man naturlig nok sliten i musklene. I mange år har man antatt at melkesyren var skyld i denne utmattetheten, men det er ikke hele sannheten.

Selv om vi assosierer utmattelsen med melkesyre, påpeker forskere ved Aarhus Universitet at det ikke er melkesyren som er problemet. Tvert imot viser de at melkesyren beskytter mot utmattethet.

Faktisk er melkesyren nødvendig for at idrettsutøvere skal yte sitt beste, ettersom den bidrar til at kroppen kan jobbe lenge og med høyere belastning.

Melkesyren er ikke en fiende som setter en stopper for treningen, men snarere en venn som hjelper deg med raskt å produsere energi ved hard fysisk aktivitet.

Aerob respirasjon.

Ved anaerob respirasjon skjer en fermentering som enten danner etanol (alkohol) eller laktat (melkesyre).

© Shutterstock

Utnytt melkesyren til din fordel

Noen ganger vil man gjerne presse seg helt til grensen for hva kroppen kan klare. Da kan melkesyren være en indikator for når du bør øke eller senke intensiteten på treningen.

Du kan for eksempel utnytte melkesyren ved å ta tre korte, intensive spurter der du så vidt kommer til det punktet der du kjenner melkesyren komme, men uten at du møter veggen.

Les også: Hvorfor blir jeg støl to dager etter trening?

Hvis du med jevne mellomrom presser kroppen til det punktet der det dannes melkesyre i musklene, vil du etter hvert oppleve at du kan yte mer under vanlig trening.

Anaerob respirasjon.

Under glykolysen dannes det pyruvat, som ved anaerob respirasjon danner enten etanol eller laktat.

© Shutterstock

Melkesyre brukes i matvareproduksjon

I tillegg til å være et restprodukt i cellene våre produseres melkesyre også industrielt, enten ved syntetiske metoder eller ved fermentering.

Innen matvareproduksjon brukes melkesyre blant annet som konserveringsmiddel, som surhetsregulerende middel i forbindelse med ysting og i framstilling av syrnede melkeprodukter.

Når du for eksempel spiser yoghurt til frokost eller sylteagurk på leverposteiskiven, nyter du produktet av den fermenteringen som melkesyrebakteriene har stått for.