Venene dine ser blå ut selv om blodet er rødt fordi lysets bølgelengder reflekteres og absorberes forskjellig på huden din.
Alle farger vi ser, er et resultat av lysets bølgelengder som reflekteres tilbake til øynene våre. Lys er en kombinasjon av mange farger med ulike bølgelengder - rødt og blått lys har for eksempel ulike bølgelengder.
Når lys treffer et materiale, vil noen farger bli absorbert, mens andre reflekteres tilbake til øynene våre.
Blått lys trenger ikke like dypt gjennom huden som rødt lys. Og derfor vil de venene som ligger tett på overflaten av huden, ofte reflektere blått lys tilbake til øyet.
Oksygen gjør blodet rødt
Blod har en lang rekke funksjoner, men en av de viktigste er å transportere oksygen rundt i kroppen. Og mengden oksygen i blodet bestemmer også hvilken farge det har.
Blodet tar opp oksygen i lungene. Det foregår inne i de røde blodlegemene i det jernholdige transportproteinet hemoglobin, som kan binde oksygen svært effektivt.
Når hemoglobinet er mettet med oksygen, får blodet en frisk rød farge.
Fra lungene pumper hjertet blodet gjennom arteriene og ut til vevet i kroppen. Når oksygenet blir lastet av på bestemmelsesstedet, mister hemoglobinet sin farge, og blodet blir mørkt.
På sin vei tilbake til lungene reiser det oksygenfattige, mørkerøde blodet gjennom venene.
Blodprøver er mørkerøde
Hvis du er blodgiver eller har fått tatt en blodprøve nylig, har du sett blodets "egentlige" farge.
Når blod tappes fra en vene og passerer gjennom en slange og ned i en pose, kommer det ikke oksygen til underveis, og derfor beholder blodet sin mørkerøde farge.