Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Kretsløpet

Hvordan heles et sår?

Hvordan kan et sår heles slik at det ikke kan ses?

Sårhelingsprosessen starter så snart noe av kroppens vev blir ødelagt ved skade eller sykdom. Men i virkeligheten er det bare noen få vevstyper – blant annet noen knokler, leveren, små nerver og den øverste delen av huden – som blir fullstendig helet etter en skade. De fleste formene for sår blir – etter at de er helet – til bindevev som ikke har alle de egenskapene som fantes i det opprinnelige vevet. Ved et vanlig sår på huden trekker blodkarene seg sammen umiddelbart etter at såret er oppstått, slik at det ikke strømmer ut for mye blod. Samtidig størkner blodet som har rent ut, slik at det dannes en beskyttende skorpe. Det vil ofte være bakterier i såret, men de bekjempes av hvite blodlegemer i den såkalte inflammasjonsfasen. Andre former for hvite blodlegemer avgir vekstfaktorer som stimulerer såret til å heles. I granulasjonsfasen begynner proteinet kollagen å danne nytt bindevev. Og til slutt i epiteliseringsfasen forsterkes arrvevet, som senere skrumper inn og blir blekt. Helingstiden kan forlenges av dårlig allmenntilstand, og røyking kan også sinke prosessen.

Les også:

blodtyper TOP
Kretsløpet

Blodtypen bestemmer helsen din

3 minutter
Kretsløpet

Ny oppdagelse: Slik kan vi legge astronauter i dvale

3 minutter
Kretsløpet

Er lakris usunt for hjertet?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul