Shutterstock
Lakris

Er lakris usunt for hjertet?

Lakris får stresshormonet kortisol til å hope seg opp i kroppen og øker blodtrykket. Derfor anbefaler eksperter at vi spiser lakris med måte.

Lakris utvinnes av roten til lakrisplanten, som får sin karakteristiske lukt og søte smak av aromastoffet glycyrrhizinsyre.

Men glycyrrhizinsyre er ikke helt ufarlig.

Aromastoffet påvirker nemlig kretsløpet vårt og kan hemme et enzym som får kroppen til å øke utskillelsen av kalium.

Kalium er viktig for kroppens helse, for det hjelper blant annet med å regulere væskebalansen og opprettholde normal funksjon i muskler, for eksempel i hjertet. Lakrisbåter, Ifa og Salt Sild kan derfor gi hjerterytmeforstyrrelser og økt blodtrykk, som i verste fall kan ende fatalt.

Mann dør etter lakrisspising

Så galt gikk det for en amerikansk mann. Sykdomsforløpet hans er undersøkt av forskere og publisert i The New England Journal of Medicine. Ifølge rapporten spiste den 54 år gamle mannen en pose lakris hver dag i flere uker. Kombinert med et generelt dårlig kosthold fikk det kaliuminnholdet i kroppen til å falle drastisk.

Etter tre uker falt han om i voldsomme kramper og mistet bevisstheten. Like etter fikk han hjertestans. Tross gjenoppliving døde han dagen etter. Mannen hadde ingen kroniske sykdommer eller tidligere tilfeller med åndenød og brystsmerter.

Lakris lages av lakrisrot

Lakrisroten dyrkes blant annet i Midtøsten og deler av Asia, og den spesielle roten må minst være tre år før den kan høstes.

© Shutterstock

Hvor mye lakris må man spise?

Akkurat hvor store mengder lakris som skal til for å utløse blodtrykksproblemer, varierer fra person til person, men ekspertenes tommelfingerregel er at 50 gram lakris daglig risikerer å påvirke blodtrykket negativt.

Symptomene på høyt blodtrykk er blant annet svimmelhet, hodepine, hjertebank og synsforstyrrelser. Uten behandling kan det føre til en tidlig død på grunn av hjertestans.

De fleste mennesker vil raskt oppleve bedring når de slutter å spise for mye lakris.

Lakris øger også stresshormoner

Glycyrrhizinsyre er en viktig del av lakris, men i store mengder ender stoffet med å blokkere et stressregulerende enzym som gjør om kortisol til kortison.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

I tarmen blir glycyrrhizin til skadelig glycyrrhizinsyre. I gjennomsnitt inneholder 1 gram lakris 2 mg glycyrrhizin.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

I binyrebarken hemmer glycyrrhizinsyren et enzym som normalt gjør om stresshormonet kortisol til ufarlig kortison.

© Ken ikeda madsen & shutterstock

Uten enzymet som hemmer kortisolproduksjon, hoper stresshormonet seg opp, noe som fører til høyt blodtrykk.