blodtyper TOP

Blodet bestemmer helsen din

Forskning viser at blodtypen er nært forbundet med helsen din. Noen blodtyper gir f.eks. økt risiko for hjerte-karsykdommer og hukommelsesproblemer, mens blodtype 0 beskytter mot kreft.

De forskjellige blodtypeneer et mysterium for leger, som siden oppdagelsen i 1901 har gjettet på hva blodtypen vår sier om oss.

Nå viser forskning at blodtypen din har betydning for om du blir rammet av visse sykdommer. Og én blodtype gir bedre odds enn alle andre.

De fire overordnede blodtypene fordeler seg slik på verdensplan. Men det forekommer også regionale utsving, og i Latin-Amerika har svært mange f.eks. blodtype 0, mens det er flest skandinaver med blodtype A.

Type 0 er kongen av blodtyper

Har du blodtype 0, kan du statistisk sett se frem til et liv uten kreft, hukommelsessvikt og hjerteproblemer.

En undersøkelse har nemlig vist at folk med blodtype A, B og AB har 15 % større risiko for å dø av hjerte-karsykdommer enn dem med type 0. Dessuten ser det ut til at 0 også beskytter kroppen mot kreft.

Forskerne mener at forklaringen finnes i at blodtyper som A, B og AB setter immunforsvaret på overtid, slik at kroppen sakte men sikkert risikerer å utvikle kreft, mens 0 er mildere.

AB kan gi hukommelsesproblemer

En annen oppsiktsvekkende undersøkelse viser at folk med blodtype AB har hele 82 % større risiko for å få problemer med hukommelsen enn dem med andre blodtyper.

Forskernes forklaring er at blodtypen din bestemmer hvordan og hvor lett blodet størkner, og at noen blodtyper størkner lettere, slik at man får små blodpropper og dermed vanskeligere for å huske.

Les også:

Kretsløpet

Det er Internasjonal blodgiverdag: Derfor er din blodtype helt spesiell

3 minutter
Kretsløpet

Blodtyper: Hvordan oppsto blodtypene?

0 minutter
blod bloddråbe
Kretsløpet

Ti blodige fakta

5 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!