Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Astronauter skal sove vintersøvn

Nye forsøk viser at mus og rotter kan manipuleres til å gå i dvale, selv om de ikke gjør det naturlig. Forskerne mener derfor at det samme er mulig med astronauter på lange romreiser.

Shutterstock

Ideen om å legge astronauter i en dvaletilstand på lange romreiser har hittil vært rent science fiction, men nå er den rykket et skritt nærmere virkeligheten.

Forskere fra University of Tsukuba i Japan har framkalt dvaletilstanden kunstig hos mus og rotter, som ikke sover vintersøvn i naturen.

Flere pattedyr kan skru ned kroppsfunksjonene sine i de månedene der det er mangel på mat. Det gjelder for eksempel bjørner, pinnsvin og flaggermus, men også enkelte primater, som lemurer. Felles for dem er at de senker kroppstemperatur og hjerterytme, slik at kroppen bruker et minimum av energi.

Forskere sender mus i dvale

1 / 3
123

Aktivering av såkalte Q-nevroner i hjernen kan sende mus i en dvalelignende tilstand, viser et nytt, banebrytende forsøk.

© University of Tsukuba

De japanske forskerne oppnådde det samme hos forsøksmus ved å aktivere bestemte celler, såkalte Q-nevroner, i hjernesenteret hypotalamus, som styrer en rekke grunnleggende kroppsfunksjoner.

Temperaturen falt ti grader

Musenes kroppstemperatur falt ti grader, og også hjerterytmen og åndedrettet ble nedsatt. Tilstanden varte i 48 timer, og musene tok ingen skade.

I naturen har mus evnen til å gå i lett dvale på noen få timer, så derfor gjentok forskerne forsøket med rotter, som aldri går i dvale. Igjen lyktes forsøket. Det tyder ifølge forskerne på at dvaletilstanden kan framkalles kunstig hos alle pattedyr, også mennesker.

Dvalen forlenger livet

Det åpner i første omgang for nye medisinske muligheter. For eksempel kan pasienter med pusteproblemer reddes ved midlertidig å redusere kroppens oksygenbehov.

På sikt kan det bli mulig å legge astronauter i dvale på årelange romreiser. Det vil tjene tre formål. De vil unngå å kjede seg, de kan nøye seg med mindre forsyninger, og de vil leve lenger, fordi dvaletilstanden sliter mindre på organene.

Les også:

Kretsløpet

Ny forskning: Kvinners blodtrykk stiger tidligere enn menns

5 minutter
Kroppen

7 grunner til å elske kroppshåret ditt

2 minutter
Kroppen

Ny oppdagelse: Søvnmangel skader særlig ett organ

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul