Shutterstock
Kløe – hvorfor klør sår?

Hvorfor klør sår?

Det kan virke ulogisk at sår klør fordi vi dermed risikerer å rive hull på huden igjen. Så hvorfor opplever vi egentlig sårkløe?

Kløe i sår er uunngåelig

Sår som gror, klør fordi helingsprosessen aktiverer såkalte klønerver i det ytre hudlaget.

Huden inneholder mange forskjellige typer nerver som hver på sin måte er følsomme overfor kulde, varme, smerte, harde slag eller lette trykk. Klønervene reagerer på ganske ørsmå mekaniske eller kjemiske påvirkninger, som når en flue går bortover huden eller en dråpe sitronsaft ligger og prikker på den. Ved denne typen påvirkninger informerer klønerver hjernen om en kløende følelse

Under helingsprosessen deler cellene i sårkanten seg og trekker inn i såret der de knytter seg til hverandre og trekker seg sammen. Samtidig trekker de i sårkanten slik at hullet i huden kan lukke seg. Når hudcellene beveger seg, blir klønervene i området aktivert.

Kjemiske stoffer aktiverer kløe

Men de aktiveres også av kjemiske stoffer som utskilles i såret som følge av betennelsestilstanden i huden.

Lysten til å klø blir utløst av en refleks i ryggmargen – automatisk går hånden til det plagede området. Det er slett ikke dumt, for kløen gir seg når vi gnir på såret, da hemmer vi kortvarig aktiviteten til klønervene.

Klør vi derimot hull på såret, risikerer vi å forstyrre helingsprosessen slik at såret bruker lengre tid på å lukke seg og kanskje vil etterlate seg et varig arr.

Fire trinn under kløe

1: Klønerver i huden blir aktivert av helingsprosessen når såret trekker seg sammen. Nervene gir hjernen beskjed om at det klør.

2: Hjernen registrerer kløsignalene, og personen begynner å klø seg. Smertenerver i såret aktiveres og sender beskjed til hjernen om at det gjør vondt.

3: Hjernen tar imot smertesignalene, og et senter kalt hypotalamus forsøker å døyve smerten ved hjelp av stoffet serotonin.

4: Litt av serotoninet føres med blodet ned til såret. Der aktiverer serotoninet klønervene om igjen, slik at kløfornemmelsen blir enda sterkere.