Shutterstock

Kan skremming virkelig kurere hikke?

Når jeg får et anfall av hikke, er det nesten alltid en eller annen som roper «Bø!». Er det noen som helst grunn til å tro at det skulle hjelpe?

Vitenskapelig sett finnes der ingen beviser for at forskrekkelse kan kurere hikke. Til gjengjeld er det massevis av anekdoter som tyder på at det virker, og det er fysiologiske argumenter for at det kan ha en effekt.

Et hikk er en rask og ufrivillig sammentrekning av mellomgulvet. Sammentrekningen utløses av det autonome nervesystemet – altså den delen av nervesystemet du ikke kontrollerer selv.

Samtidig sørger en refleks for å lukke stemmespalten, som er vevet rundt stemmebåndene øverst i luftrøret.

Hikke beskytter deg mot å bli kvalt

Selv om hikke er irriterende, kan det redde deg fra å bli kvalt av mat som sitter fast i halsen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Stor muskel trekker inn luft

Mellomgulvet er en stor muskel som er plassert under lungene. Ved helt vanlig åndedrett puster vi ut når den slapper av, og suger luft inn i lungene når den trekker seg sammen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Hikke er muskelkramper

Ved et hikk skjer en krampelignende sammentrekning av mellomgulvet. Samtidig lukkes den såkalte stemmespalten, som sitter øverst i luftrøret. Dermed kan det ikke komme luft ned i lungene.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Undertrykk rensker opp i halsen

Sammentrekningen skaper undertrykk i hele bukhulen og dermed også i magesekken. Hvis det sitter fast mat mellom munningen av luftrør og spiserør, blir det sugd ned i magesekken.

Når vi blir skremt, forstyrres pusterefleksen vår, som blant annet bruker muskulaturen i mellomgulvet, og det kan hjelpe til å stanse hikken.

Den samme effekten kan framkalles med et nyutviklet sugerør som i 2021 ble testet på 249 hikkerammede med en suksessrate på 92 prosent.

Sugerøret lar væsken passere gjennom en ventil helt nederst som gjør det nødvendig å suge ekstra kraftig. Det får mellomgulvet til å trekke seg sammen og aktiverer samtidig to sett av nerver som er involvert i hikke.

Sex kan være den beste kuren

Har du ikke et slikt sugerør får hånden, kan du følge et råd som ble framsatt av israelske forskere i 2000.

Her konkluderte de at orgasme medfører en stimulering av nervesystemet som tilsvarer det å bli skremt.