Kan det virkelig stemme at noen kan få lengre hår enn andre?

Verdens lengste hårprakt måler over fem meter. Ville vi andre få like langt hår hvis bare vi ga det nok tid?

Gener bestemmer hvor langt håret kan bli for hver enkelt.

© Alexandr Bormotin on Unsplash

Ifølge rekordbøkene slo den kinesiske kvinnen Xie Qiuping verdensrekorden da dommere i 2004 målte håret hennes og kom fram til at det var 5,627 meter langt.

Det er imidlertid ikke alle som kan få like langt hår. Hårets lengde bestemmes av hvor lenge den aktive vekstfasen i hårets syklus varer. Fasen varer vanligvis 2–6 år, og varigheten blir regulert på to måter, som kontrolleres av genene.

Genet CTNNB1 vekker hårsekken fra en flere måneder lang hvilefase, slik at den begynner å produsere et hårstrå. Deretter tar genet SHH over og stimulerer veksten i hårsekken.

Til slutt bryter genene DLX3 og FGF10 inn og stanser veksten før sekken gir slipp på håret.

Siden hvert enkelt menneske har sine egne varianter av disse genene, har vi ulike grenser for hvor langt håret kan bli. Noen individer har muterte gener som sikrer en lengre vekstperiode enn de fleste.

Gen står bak lange øyenvipper

Lange øyenvipper oppfattes ofte som attraktivt, og forskerne har funnet ut at genetikken spiller en stor rolle for vippenes lengde.

© Higgins ET al

Amerikanske forskere undersøkte i 2014 en pakistansk familie med ekstremt lange øyenvipper og fant ut de hadde en bestemt mutasjon i genet FGF5.

Det muterte genet forhindrer at håret går inn i hvilefasen. Derfor fortsetter det å vokse.