Kan månens tyngdekraft påvirke nattesøvnen min?

Jeg sover dårlig når det er fullmåne. En av vennene mine sier det er fordi månens tyngdekraft trekker i vannet i kroppen. Kan det stemme?

Jeg sover dårlig når det er fullmåne. En av vennene mine sier det er fordi månens tyngdekraft trekker i vannet i kroppen. Kan det stemme?

Shutterstock

Månens tyngdekraft påvirker alt på jorden. Vi ser den tydeligst i form av de to tidevannsbølgene som reiser jorden rundt i takt med jordens rotasjon.

Den ene bølgen vender mot månen og skyldes gravitasjonsfeltet. Den andre er på motsatt side av månen og skyldes at tiltrekningen fra månen er svakest her.

Månen gjør deg lettere

Begge effekter påvirker kroppen din. Når månen står rett over hodet ditt, virker tyngdekraften i stikk motsatt retningen av jordens, noe som svarer til at du blir lettere.

Vekttapet er beskjedent – bare rundt en milliondel – så det er høyst usannsynlig at det har noen innflytelse på nattesøvnen din.

Månen kan imidlertid forstyrre søvnen din på andre måter. En studie fra 2021 utført av amerikanske og argentinske forskere slår fast at månefasene påvirker søvnen vår.

Månelyset forstyrrer hormonene

Påvirkningen skyldes antagelig den vekslende intensiteten av månelyset. Når lyset blir kraftigere, endrer det kroppens produksjon av hormonet melatonin, som er med på å styre døgnrytmen, samt stresshormonet kortisol.

Resultatet er at menn i gjennomsnitt sover 21 minutter kortere på netter da månen er tiltakende og altså på vei mot fullmåne. For kvinner er tallet tolv minutter.