Shutterstock

Slik kan et menneske dø av skrekk

Det høres ut som en artig talemåte, men faktisk finnes det hundrevis av eksempler på mennesker som har "dødd av skrekk". Forklaringen finnes i den måten hjernen håndterer frykt på.

I 1977 styrtet et fly inn i et hus der en amerikansk familie på seks satt og så på TV. Hele familien slapp unna med livet i behold, mens alle om bord på flyet døde.

Det samme gjorde kvinnen som bodde i nabohuset – selv om det ikke fikk en skramme. Dødsårsak: Kvinnen døde simpelthen av skrekk.

Historien om nabokvinnen er langt fra enestående.

Den amerikanske hjerneforskeren Martin Samuels fra Brigham and Women’s Hospital i Boston i USA har funnet hundrevis av eksempler på mennesker som har dødd av skrekk, blant annet friske unge mennesker som har fått hjertestans i fornøyelsesparker.

Forklaringen ligger i den måten hjernen håndterer frykt på.

Dette skjer når du blir redd

1) Når du får nye sanseinntrykk via øyne og ører, konverteres de til signaler som sendes til hjerneområdet talamus.

2) Talamus omdirigerer signalene til hjernens syns- og hørselssenter. Her bearbeides og analyseres inntrykkene, og etter hvert sendes de videre til hjernens såkalte fryktsenter, amygdala.

3) Når amygdala får melding om en fare, konsulteres pannelappene, som vurderer faren. Hvis situasjonen ikke er livstruende, får amygdala beroligende signaler i retur.

4) Hvis amygdala får nyss om en livstruende situasjon, slår området alarm og advarer blant annet hypotalamus, hjernestammen og pannelappene. Reaksjonen skaper en intens frykt og forbereder kroppen på kamp eller flukt ved blant annet å spenne alle muskler.

Sjokket tar en snarvei

I farlige situasjoner bruker hjernen bestemte nervebaner slik at du kan reagere lynraskt. Sjokkscener aktiverer disse nervebanene og setter i gang fryktreaksjoner som setter fornuften ut av spill.

Normal reaksjon

Når du får nye sanseinntrykk via øyne og ører, konverteres de til signaler som sendes til hjerneområdet talamus.

1

Normal reaksjon

Talamus omdirigerer signalene til hjernens syns- og hørselssenter. Her bearbeides og analyseres inntrykkene, og etter hvert sendes de videre til hjernens såkalte fryktsenter, amygdala (blå flekk).

2

Normal reaksjon

Når amygdala får melding om en fare, konsulteres pannelappene, som vurderer faren. Hvis situasjonen ikke er livstruende, får amygdala beroligende signaler i retur.

3

Normal reaksjon

Hvis amygdala får nyss om en livstruende situasjon, slår området alarm og advarer blant annet hypotalamus, hjernestammen og pannelappene. Reaksjonen skaper en intens frykt og forbereder kroppen på kamp eller flukt ved blant annet å spenne alle muskler.

4

Skrekkreaksjon

Hvis sjokkscenene i en skrekkfilm er skremmende nok, sender talamus signaler rett til amygdala. Tilskueren rekker altså ikke bli klar over at han eller hun har sett eller hørt noe. Hvis bilde- og lydeffektene er ekstremt skremmende, går amygdala utenom pannelappene og setter i gang kroppens fryktreaksjoner.

5
© Lotte Fredslund & Shutterstock

Når frykten tar over

Men hvis en person opplever noe ekstremt skremmende, kan amygdala gå utenom hjernens pannelapper og kroppens fryktreaksjoner i taket.

Via det sympatiske nervesystemet sender hjernen beskjed til binyrene om å skille ut stresshormonene adrenalin, kortisol og noradrenalin.

Hormonene blir ført med blodet rundt i hele kroppen og sørger blant annet for at puls og pustefrekvens stiger, fordøyelsen stanser og store mengder blod ledes til musklene.

Samtidig bryter stoffskiftet ned glukose og fett, slik at musklene har nok energi.

Hjertet er særlig følsomt overfor de store mengdene adrenalin, og det kan få hjerterytmen helt ut av kontroll.

Dermed kan det ikke lenger pumpe blodet effektivt rundt i kroppen, og du risikerer å dø.