Shutterstock

Kan man bli trett av frisk luft?

Etter en lang dag ute i naturen er du alltid sliten når du kommer hjem. Men det er kanskje ikke den friske luften som gjør deg sliten, men noe helt annet.

Det sies jo ofte at det er den friske luften vi blir trette av, men det er faktisk ikke tilfellet.

Luften inneholder 21 prosent oksygen enten vi er ute eller inne, og vi opptar ikke mer oksygen enn vi trenger, så det er ikke selve luften vi blir trette av.

Trettheten kan kanskje forklares med at vi som regel er mer aktive når vi er ute enn når vi oppholder oss innendørs. Men det gir ikke noe svar på hvorfor vi også føler oss trette av ”all den friske luften” når vi har ligget og sløvet på stranden en hel dag, eller vært med som dovne og avslappede passasjerer på båttur.

Forklaringen er snarere at vi får så mange sanseinntrykk i løpet av en dag utendørs at vi blir trette. Vinden, varmen eller kulden, solen, lydene og alt vi ser bombarderer sansecellene med inntrykk så vi blir trette.

Dette er blant annet en erfaring som terapeuter har gjort når de forsøker å stimulere de svekkede sansene hos mennesker med multihandikap.

Da foregår det riktignok ikke utendørs, men i såkalte snoozelrom. Der ligger de handikappede vanligvis på en skvulpende vannseng i et rom med forskjellige lyder: musikk, havbrus eller kanskje hvalsang, og med lys i forskjellige farger som beveger seg over vegger og tak.

Dette virker svært stimulerende på de handikappede, men etter bare 15–20 minutter kan bombardementet av sansene bli for mye, slik at de risikerer å falle i søvn.