Kan man bli hvithåret på en eneste natt?

Håret til den franske dronningen Marie-Antoinette ble angivelig hvitt kvelden før hun skulle halshogges, i 1793. Men er det i det hele tatt mulig?

Marie-Antoinette var opprinnelig rødblond, men ifølge myten ble håret hvitt natten før hun skulle halshogges.

© HERITAGE IMAGES/GETTY IMAGES

Dronning Marie-Antoinette og andre personer skal ifølge historiske overleveringer ha fått hvitt hår natten før henrettelsen.

Felles for beretningene er at hovedpersonene med de plutselige endringene i hårfarge har blitt utsatt for voldsomme psykiske traumer.

Kjønnshår ble hvitt

I enkelte tilfeller er det ikke bare hodehåret det har gått utover. En artikkel i British Medical Journal fra 1902 beskriver hvordan en ung kvinne dagen etter å ha bevitnet drapet på en annen kvinne oppdaget at kjønnshåret hennes hadde blitt hvitt.

Problemet med historiene er at den eneste delen av et hår som er levende, er roten som sitter nede i hodebunnen. Selve hårstrået er et dødt rør fylt med fargestoff.

Håret kan derfor bare endre farge fra roten etter hvert som det vokser ut – og det tar flere uker eller måneder.

Hårrøttene går tom for fargestoff

Med alderen faller hårrøttenes produksjon av fargestoffer slik at håret blir lysere og lysere.

Hårsæk
© Claus Lunau

1. Hårroten blander fargen

I hårrøttene sitter det spesielle pigmentceller, såkalte melanocytter, som danner fargestoffet melanin. Det finnes i flere utgaver, og kombinasjonen av dem bestemmer hårfargen vår.

Hårsæk
© Claus Lunau

2. Fargen vokser ut med håret

Hårrøttene overfører fargestoffene til selve hårstrået mens det vokser ut. Hårstrået består ellers bare av det fargeløse proteinet keratin, så uten melaninet fra hårrøttene ville håret vært uten farge.

Hårstrå
© Claus Lunau

3. Fargeforsyningen stanser

Med alderen blir melanocyttene i hårrøttene mindre aktive slik at hårstråene får tilført mindre melanin. Håret blir derfor lysere – og til slutt stanser melaninproduksjonen helt, og håret blir hvitt.

For personer med sykdommen alopecia areata kan hårprakten imidlertid endre farge raskere enn vanlig. Sykdommen fører til forstyrrelser i kroppens immunforsvar som resulterer i at den avstøter deler av seg selv, særlig hårene.

Bildet til høyre er tatt seks måneder etter et utbrudd av alopecia areata.

Av ukjente årsaker påvirker sykdommen særlig pigmenterte hår. Store deler av de fargede hårene faller dermed ut, og det kan skje i løpet av få timer. Resultatet blir en betydelig tynnere, men også mye lysere hårprakt.