Kan jeg sole meg gjennom et vindu?

Jeg må jobbe gjennom hele sommeren, men vil gjerne ha litt farge. Gir det mening å sole seg gjennom et vindu?

Jeg må jobbe gjennom hele sommeren, men vil gjerne ha litt farge. Gir det mening å sole seg gjennom et vindu?

Shutterstock

Huden kan godt få farge selv om vi sitter bak et vindu. Men solbadingen krever mer tid siden vindusglasset blokkerer en stor del av UV-strålene.

Når huden utsettes for UV-stråler, produserer den pigmentet melanin, som gjør den mørkere. Melaninet absorberer UV-strålene og beskytter på den måten huden.

UV-stråling finnes i to varianter, UVA og UVB.

UVB-stråler har høy energi og gjør oss derfor lettere brune og solbrente. Derfor er UVB også ansvarlig for de fleste typer hudkreft.

UVA-stråler er mildere, men kan fortsatt gi huden farge.

Stråler trenger gjennom glasset

Vindusglass blokkerer opp mot 97 prosent av UVB-strålene, men mindre enn 40 prosent av UVA-strålene.

Mengden gjennomtrengende UV-stråler er avhengig av vindustypen. Eldre glassruter blokkerer for eksempel ikke like store mengder UV-stråling som nye vinduer, som ofte består av flere glasslag eller til og med er belagt med UV-filter.

Selv om stort sett alt av UVB blokkeres av vinduer, kan en brun farge fortsatt oppnås via den UVA-strålingen som trenger gjennom glasset. Det krever bare lengre tid.

Sollys setter også i gang kroppens produksjon av D-vitamin, men her er du nødt til å bevege deg utendørs. Vitaminproduksjonen krever nemlig UVB-stråler, som blokkeres av vindusglasset.