Shutterstock

Kan det virkelig stemme at … noen mennesker ikke kan svette?

Varme, trening eller nervøsitet kan få svetten til å piple fram. Men finnes det mennesker som ikke kan svette?

Vi kjenner alle følelsen av å være svette … eller gjør vi det?

En sjelden tilstand som kalles anidrose, forhindrer noen folk i å svette uansett hvor hardt de sliter på treningssenteret. Anidrose kan i verste fall påvirke hele kroppen, men kan også ramme enkelte områder av huden.

Og det er et problem siden svette er et avgjørende element i kroppens nedkjølingsprosess.

Når kroppstemperaturen stiger, registrerer hjernen det og sender nervesignaler til svettekjertlene. Det får kjertlene til å skille ut svette, som kjøler ned kroppen når den fordamper.

Menneskekroppen inneholder mellom to og fem millioner svettekjertler, og når vi trener under varme forhold, kan de til sammen skille ut opp mot fire liter væske i timen.

Vannmangel kan bremse svetten

Det kan være flere årsaker til at kroppen ikke kan svette.

Skader i det autonome nervesystemet kan svekke hjernens evne til å registrere kroppstemperatur eller forhindre nervesignaler i å nå fram til svettekjertlene.

Problemet kan også oppstå i selve svettekjertlene, som tross signaler fra hjernen ikke kan danne eller skille ut svette; for eksempel kan svettekjertlene ha for lite vann tilgjengelig.

I tillegg til vann og nervesignaler avhenger svettekjertlenes evne til å produsere svette av genet ITPR2. En sjelden mutasjon i genet kan bety at man mister evnen til å svette.

Mutasjon stopper svetten

Forskere har oppdaget en genetisk mutasjon hos personer som ikke kan svette.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Nervesignal aktiverer gen

Når kroppen er overopphetet, sender hjernen signaler til svettekjertlene. Signalene aktiverer genet ITPR2, som får cellene i svettekjertlene til å sette i gang svetteproduksjonen.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Kalsium slipper løs svetten

ITPR2 øker cellens innhold av kalsium. Når kalsiumnivået stiger, begynner en dominoeffekt der cellene sender vann og salter ut i svettekjertelen. Her samler de seg til en svettedråpe.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Mutasjon hemmer svetten

Hos noen mennesker betyr en mutasjon i ITPR2-genet imidlertid at cellens innhold av kalsium ikke stiger. Cellene skiller verken ut vann eller salter og danner dermed ikke noe svette.

Selv om det kan høres praktisk ut å ikke svette, kan det faktisk være skadelig. Den svekkede evnen til å nedkjøle kroppen øker risikoen for overoppheting og heteslag, noe som i verste fall kan ende med døden.