Kan det virkelig stemme at … man kan ha svart skjelett?

Jeg har lest at noen mennesker har svart skjelett og svarte tenner? Kan det være riktig?

© Shutterstock & Lotte Fredslund

Svart skjelett høres ut som noe fra en skrekkfilm, men for en liten gruppe mennesker er det faktisk virkelighet.

Det underlige fenomenet oppstår hos pasienter som har blitt behandlet med legemiddelet minocyklin. Middelet er både antibakterielt og antiinflammatorisk og brukes derfor som antibiotika og mot artrose, akne og andre inflammatoriske lidelser.

Minocyklin er imidlertid ikke uten bivirkninger, og pasientene risikerer misfarging av vev og organer, blant annet huden, leppene og øynene samt tennene og skjelettet.

Misfargingen kan være svart, gråsvart, grå, blågrønn eller brunlig.

Mens fargeendringene i huden kan forsvinne igjen, er de varige i skjelett og tenner. Forskere mener at over 20 prosent av pasientene som har tatt minocyklin i mer enn fire år, får misfarging i munnen eller skjelettet.

Vitamin bremser misfarging

De fleste tilfeller av misfargede tenner oppdages hos tannlegen, mens de svarte knoklene ofte først står fram i forbindelse med en operasjon.

Mørke fargeendringer i vev er vanligvis et dårlig tegn, men misfarging på grunn av minocyklin ser ikke ut til å være skadelig. Hvis du blir oppfordret om å innta minocyklin av legen, kan du med fordel supplere medisinene med C-vitamin, som reduserer risikoen for misfarging.

Giktmiddel farger skjelettet svart

Nedbrytningen av legemiddelet minocyklin, som blant annet brukes mot gikt og betennelse, kan føre til svart skjelett.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1 Minocyklin trenger inn

Legemiddelet minocyklin (rødt) er ekstremt fettløselig og trenger derfor lett inn i kroppsvev og kroppsvæsker. Her binder det seg blant annet til hemoglobin i blodet og kollagen i knoklene.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2 Nedbrytning farger vev

Inne i knokkelen kommer minocyklin i kontakt med oksygen og blir brutt ned. Det fører til noen såkalte kininlignende stoffer som hopes seg opp i skjelettet og gir misfarging.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3 Viktig vitamin beskytter

Produksjonen av de kininlignende stoffene i skjelettet kan hemmes med C-vitamin. Vitaminet fungerer som antioksidant slik at misfargingen bremses.