Shutterstock
Mand får sidestik

Kan det virkelig stemme at hold er hikke i milten?

De fleste teorier peker på at milten spiller en avgjørende rolle for den stikkende smerten i siden. Men hold har ikke noe med hikke å gjøre.

Hold kan være veldig ubehagelig, men smertene er helt ufarlige.

Årsaken til den stikkende fornemmelsen er ikke endelig oppklart, men de fleste teoriene peker på at milten spiller en rolle.Det er derimot ingenting som tyder på at fenomenet har noe med hikke å gjøre.

Overarbeidet milt skaper hold

Milten er et organ som er om lag ti centimeter langt, og som ligger litt til venstre for leveren. Organet fungerer som et depot for de røde blodlegemene, som transporterer oksygen rundt i blodet.

Når vi trener, øker kroppens behov for røde blodlegemer, og derfor må milten arbeide ekstra hardt.

Tre teorier om årsaken til hold

Lenge har det vært slik at vitenskapen ikke har vært i stand til å gi et presist svar på hva hold er. Nå har det blitt utviklet tre ulike teorier.

Sidestik

Ved hard fysisk aktivitet pumper milten røde blodlegemer ut i blodstrømmen. Ifølge noen teorier betyr aktiviteten at organet selv får tilført mindre blod enn normalt, noe som kan føre til smerter.

1

Når den utrente idrettsmannen hiver etter pusten, belaster lungene mellomgulvet. En teori peker på at denne anstrengelsen kan være grunnen til de stikkende smertene ved hold.

2

Ved løping og annen fysisk aktivitet hopper magesekken opp og ned i bukhulen. En teori peker på at smerten ved hold oppstår når leddbånd omkring magesekken belastes ved disse bevegelsene.

3
© Shutterstock

Sender ut røde blodlegemer ved hold

Om lag 200–250 milliliter røde blodlegemer ligger på lager i milten og sendes ut i blodstrømmen når vi trener hardt eller for eksempel holder pusten under dykking.

Kroatiske forskere viste i 2005 at når erfarne dykkere holder pusten, stiger blodets innhold av røde blodlegemer med fem prosent, mens dykkere som har fått fjernet milten, ikke opplever noen stigning.

Mystikk om smerter ved hold

Det er usikkert hvorfor smerter kan oppstå fordi milten pumper ut røde blodlegemer – organet har nemlig ingen muskler som kan overanstrenges.

Noen forskere mener at utpumpingen på en eller annen måte begrenser blodforsyningen til milten, og at det medfører smerter.

Teorien forklarer imidlertid bare hold i venstre side av kroppen, mens andre teorier i tillegg kan forklare hvorfor dette fenomenet kan oppstå på begge sider.