Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mand får sidestik

Kan det virkelig stemme at hold er hikke i milten?

De fleste teorier peker på at milten spiller en avgjørende rolle for den stikkende smerten i siden. Men hold har ikke noe med hikke å gjøre.

Shutterstock

Hold kan være veldig ubehagelig, men smertene er helt ufarlige.

Årsaken til den stikkende fornemmelsen er ikke endelig oppklart, men de fleste teoriene peker på at milten spiller en rolle.Det er derimot ingenting som tyder på at fenomenet har noe med hikke å gjøre.

Overarbeidet milt skaper hold

Milten er et organ som er om lag ti centimeter langt, og som ligger litt til venstre for leveren. Organet fungerer som et depot for de røde blodlegemene, som transporterer oksygen rundt i blodet.

Når vi trener, øker kroppens behov for røde blodlegemer, og derfor må milten arbeide ekstra hardt.

Tre teorier om årsaken til hold

Lenge har det vært slik at vitenskapen ikke har vært i stand til å gi et presist svar på hva hold er. Nå har det blitt utviklet tre ulike teorier.

1 / 3
123
Sidestik
© Shutterstock

Sender ut røde blodlegemer ved hold

Om lag 200–250 milliliter røde blodlegemer ligger på lager i milten og sendes ut i blodstrømmen når vi trener hardt eller for eksempel holder pusten under dykking.

Kroatiske forskere viste i 2005 at når erfarne dykkere holder pusten, stiger blodets innhold av røde blodlegemer med fem prosent, mens dykkere som har fått fjernet milten, ikke opplever noen stigning.

Mystikk om smerter ved hold

Det er usikkert hvorfor smerter kan oppstå fordi milten pumper ut røde blodlegemer – organet har nemlig ingen muskler som kan overanstrenges.

Noen forskere mener at utpumpingen på en eller annen måte begrenser blodforsyningen til milten, og at det medfører smerter.

Teorien forklarer imidlertid bare hold i venstre side av kroppen, mens andre teorier i tillegg kan forklare hvorfor dette fenomenet kan oppstå på begge sider.

Les også:

Helse

Vitenskapens dom: Så mange timer bør du sove

9 minutter
Kroppen

Sånn beskytter solkremen huden

3 minutter
Mennesket

Ny oppdagelse: Skjelettet ditt er levende

16 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul