Hvorfor vokser ikke håret likt?

Hvorfor vokser ikke håret på hodet og for eksempel øyevippene like fort?

bearded man

Mennesket har fem millioner hår hvorav cirka 100 000 vokser i hodebunnen. Resten er fordelt alle andre steder unntatt håndflatene og fotsålene.

Hvert hårstrå oppstår i en hårsekk som programmeres av kroppens signalstoffer til enten å la håret gro, stanse veksten og gå i dvale, eller å slippe taket i håret slik at det faller av. Hårlengden bestemmes av vekstfasens varighet som kan strekke seg over flere år for et hodehår, mens hårene i øyebrynene bare vokser i noen måneder.

Hårsekkenes syklus styres av forskjellige hormoner, men hårsekkene reagerer ikke likt på dem, derfor vokser håret på hver sin karakteristiske måte på ulike steder på kroppen. Mannens kjønnshormoner har eksempelvis liten innflytelse på hårveksten i hodebunnen, men spiller stor rolle for veksten til øyebryn og skjegg. Kvinnens kjønnshormoner motvirker denne effekten i ansiktet og sørger samtidig for å stimulere hårsekkene i hodebunnen til fortsatt vekst, slik at håret kan vokse i årevis.

Hårveksten styres av hormoner

Alt vi eier av hårstrå og hårsekker rundt omkring på kroppen, har sin egen individuelle vekstsyklus som består av en vekstfase, en overgangsfase og en hvilefase. Det er forskjellige hormoner som kontrollerer hårsekkenes syklus.

Vekstfasen: Håret vokser i en vekstfase som varer fra to til seks år, avhengig av hvor håret vokser.

Overgangsfasen: I overgangsfasen vokser ikke håret mer. Hårsekken opphører å virke og begynner å skrumpe inn. Hårpapillen blir frastøtt. Denne fasen varer fra 1–2 uker.

Hvilefasen: I hvilefasen forandrer håret karakter og beveger seg mot hudoverflaten, der det blir frastøtt fra hårbunnen. Denne fasen varer i to måneder.