Hvorfor vokser håret fortere i ferien?

”Jeg er fra Pakistan, men har bodd 10 år i Danmark. Jeg har flere ganger vært på ferie i Pakistan i tre–fire uker, og hver gang vokser håret mitt fortere der enn hjemme. Hvis håret vokser tre cm på et helt år i Danmark, vokser det halvannen til to cm på ferien i Pakistan. Spiller klimaet en rolle for hvor fort håret vokser, og hvor langt kan det egentlig bli?”

Hvorfor vokser håret fortere i ferien?

Ja, håret vokser faktisk fortere om sommeren og på ferier i Syden.

Forklaringen er at håret blir tilført ekstra vitaminer. De stammer dels fra sollyset og dels fra friske grønnsaker, som de fleste av oss spiser mer av når vi er på ferie i Syden.

Men det er ikke bare vitaminene som spiller en rolle for hvor langt håret blir.

Hvert enkelt hår har et visst antall skjelllag som påvirker hårets evne til å motstå slitasje, og på dette punktet er det forskjell på lyst og mørkt hår.

Et lyst hår kan være så tynt at det bare har fem skjellag, mens et mørkt hår kan ha helt opptil 20 skjellag. Derfor er mørkt hår ofte mer slitesterkt enn lyst.

Generelt sies det at et hår vokser mellom en og to centimeter i måneden, men i disse beregningene ser vi ofte at det er lyst hår som vokser en centimeter, mens det er mørkt hår som vokser to.

Et hår har dessuten noe som kalles vekst- og hvileperioder. En vekstperiode varer gjennomsnittlig i cirka tre år, mens en hvileperiode varer i cirka tre måneder.

Generelt vil det si at godt og vel 85–90 prosent av hodehårene vokser på et gitt tidspunkt, mens de resterende 10–15 prosentene er i hvile.

Når et hår er gått over i hvileperioden, betyr det at det nærmer seg slutten av sin levetid. Etter hvilefasen faller det nemlig av ved hårsekken, der et nytt hår begynner å vokse frem.

Ekspertene regner med at den maksimale lengden et hår kan oppnå, er omkring én meter – eller langt nok til at det er mulig å sitte på det.