Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor vokser håret fortere i ferien?
Mennesket - Kroppen

Hvorfor vokser håret fortere i ferien?

”Jeg er fra Pakistan, men har bodd 10 år i Danmark. Jeg har flere ganger vært på ferie i Pakistan i tre–fire uker, og hver gang vokser håret mitt fortere der enn hjemme. Hvis håret vokser tre cm på et helt år i Danmark, vokser det halvannen til to cm på ferien i Pakistan. Spiller klimaet en rolle for hvor fort håret vokser, og hvor langt kan det egentlig bli?”

Ja, håret vokser faktisk fortere om sommeren og på ferier i Syden.

Forklaringen er at håret blir tilført ekstra vitaminer. De stammer dels fra sollyset og dels fra friske grønnsaker, som de fleste av oss spiser mer av når vi er på ferie i Syden.

Men det er ikke bare vitaminene som spiller en rolle for hvor langt håret blir.

Hvert enkelt hår har et visst antall skjelllag som påvirker hårets evne til å motstå slitasje, og på dette punktet er det forskjell på lyst og mørkt hår.

Et lyst hår kan være så tynt at det bare har fem skjellag, mens et mørkt hår kan ha helt opptil 20 skjellag. Derfor er mørkt hår ofte mer slitesterkt enn lyst.

Generelt sies det at et hår vokser mellom en og to centimeter i måneden, men i disse beregningene ser vi ofte at det er lyst hår som vokser en centimeter, mens det er mørkt hår som vokser to.

Et hår har dessuten noe som kalles vekst- og hvileperioder. En vekstperiode varer gjennomsnittlig i cirka tre år, mens en hvileperiode varer i cirka tre måneder.

Generelt vil det si at godt og vel 85–90 prosent av hodehårene vokser på et gitt tidspunkt, mens de resterende 10–15 prosentene er i hvile.

Når et hår er gått over i hvileperioden, betyr det at det nærmer seg slutten av sin levetid. Etter hvilefasen faller det nemlig av ved hårsekken, der et nytt hår begynner å vokse frem.

Ekspertene regner med at den maksimale lengden et hår kan oppnå, er omkring én meter – eller langt nok til at det er mulig å sitte på det.

Les også:

Kroppen

Derfor vokser håret raskere om sommeren

2 minutter
bearded man
Kroppen

Hvorfor vokser ikke håret likt?

0 minutter
Hvorfor blir hår på hodet langt
Kroppen

Hvorfor vokser ikke alt hår i samme tempo?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul