Photo by Jeremy Yap on Unsplash
Hender og føtter

Hvorfor sover hender og føtter?

Hender og føtter sover ofte etter man har tatt en lur. Heldigvis finnes det noen triks til å «vekke» hender og føtter på.

En klemt nerve gir sovende hender og føtter

Når en del av kroppen sovner, skyldes det som regel at en nerve er kommet i klemme. Det kan skje hvis vi for eksempel ligger på en arm eller sitter på et ben i lengre tid.

I sjeldne tilfeller sover hender på grunn av nerver som har kommet i klemme omkring hals og nakke fordi musklene klemmer dem. Nervene i halsen løper ned til armen, så hvis man har beveget armen slik at nerven blir klemt mellom muskler og bindevev, vil det kunne resultere i sovende hender.

En klemt nerve kan resultere i sovende hender.

Nerver i armen kan komme i klemme og gi sovende hender.

Nervene mottar normalt impulser fra føleorganer i huden slik at vi oppfatter berøring, temperatur og smerte. Når en nerve blir klemt, blir huden følelsesløs i området nerven mottar impulser fra.

Idet vi retter ut armen eller benet igjen, letter presset på nerven, og den normale funksjonen blir gjenopprettet.

Blant de første nervetrådene som våkner, er de som sender smerteimpulser.

Man kan også bevege hodet stille og rolig fra side til side for å «vekke» sovende hender. Trikset kan sette i gang sirkulasjonen igjen hvis man under nattesøvnen har ligget og trykket på noen vener og arterier.

Det er derfor vi normalt merker en ubehagelig prikking og stikking mens det ennå ikke helt er liv i hånden eller foten.

Etter hvert våkner også følesansen slik at fornemmelsen av følelsesløshet forsvinner. Det er særlig nerver som ligger tett opp mot knokler, som er i fare for å bli klemt.