Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor nyser enkelte mennesker i skarpt lys?

”Hva kommer det av at noen nyser når de ser opp mot solen, mens andre ikke gjør det?”

Shutterstock

De fleste mennesker nyser bare når et eller annet irriterer slimhinnen i nesen. Et nys kan fremkalles av støv, pollen eller et annet fremmedlegeme.

Cirka 20 prosent av alle mennesker kan imidlertid også komme til å nyse bare ved å se mot Solen, en elektrisk lyspære eller til og med en lys vegg.

Fenomenet kalles fotisk lysrefleks. Det er arvelig og kan være mer eller mindre uttalt. Noen mennesker kan derfor hjelpe et nys på vei ved for eksempel å se opp mot en lampe, mens andre får voldsomme nyseanfall ved enhver plutselig påvirkning av sterkt lys, når de for eksempel kommer fra en mørk kinosal og går ut i klart solskinn.

Nys skyldes kortslutning

Det er aldri gjort særlig omfattende studier av den fotiske lysrefleksen, og bakgrunnen for den er heller ikke kjent. Enkelte forskere mener imidlertid at det må skyldes en form for kortslutning i de nervene som fører direkte fra netthinnen i øyet til nesen, eller i det minste i de nervene i nesen som kontrollerer den normale nyserefleksen.

For de fleste av oss er et nys bare et kortvarig irritasjonsmoment, men for noen mennesker kan det være et spørsmål om liv eller død.

For eksempel bør flygerkandidater helst ikke lide av fotisk lysrefleks. For når man styrer et fly som beveger seg raskere enn lyden, kan et plutselig nyseanfall være særdeles farlig.

Les også:

Kroppen

Sånn beskytter solkremen huden

3 minutter
Kroppen

FEIL ELLER FAKTA: Er det farlig å holde igjen et nys?

2 minutter
Kroppen

Myte knust: Du kan godt nyse med åpne øyne

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul