Shutterstock

Hvorfor nyser enkelte mennesker i skarpt lys?

”Hva kommer det av at noen nyser når de ser opp mot solen, mens andre ikke gjør det?”

De fleste mennesker nyser bare når et eller annet irriterer slimhinnen i nesen. Et nys kan fremkalles av støv, pollen eller et annet fremmedlegeme.

Cirka 20 prosent av alle mennesker kan imidlertid også komme til å nyse bare ved å se mot Solen, en elektrisk lyspære eller til og med en lys vegg.

Fenomenet kalles fotisk lysrefleks. Det er arvelig og kan være mer eller mindre uttalt. Noen mennesker kan derfor hjelpe et nys på vei ved for eksempel å se opp mot en lampe, mens andre får voldsomme nyseanfall ved enhver plutselig påvirkning av sterkt lys, når de for eksempel kommer fra en mørk kinosal og går ut i klart solskinn.

Nys skyldes kortslutning

Det er aldri gjort særlig omfattende studier av den fotiske lysrefleksen, og bakgrunnen for den er heller ikke kjent. Enkelte forskere mener imidlertid at det må skyldes en form for kortslutning i de nervene som fører direkte fra netthinnen i øyet til nesen, eller i det minste i de nervene i nesen som kontrollerer den normale nyserefleksen.

For de fleste av oss er et nys bare et kortvarig irritasjonsmoment, men for noen mennesker kan det være et spørsmål om liv eller død.

For eksempel bør flygerkandidater helst ikke lide av fotisk lysrefleks. For når man styrer et fly som beveger seg raskere enn lyden, kan et plutselig nyseanfall være særdeles farlig.