Shutterstock

Hvorfor må jeg tisse når jeg ler?

Jeg opplever ofte at jeg holder på å tisse på meg hvis noen sier noe virkelig morsomt. Er det normalt, og kan man gjøre noe med det?

Når vi ler høyt, trekker magemusklene seg rytmisk sammen og trykker på organene – inkludert blæren.

Samtidig mister vi den vanlige graden av kontroll over resten av musklene i kroppen. Det gjelder blant annet urinrørets lukkemuskel, som vanligvis holder seg lukket og bare åpner seg på kommando.

Resultatet kan være et akutt behov for et toalettbesøk eller til og med uhell i varierende omfang. Det fenomenet kalles latterinkontinens.

Uønsket tissetrang rammer kvinner

Personer med latterinkontinens kan oppleve tilsvarende utfordringer når de for eksempel nyser, fiser eller driver med sport. Det kalles stressinkontinens.

Ifølge USAs nasjonale forening for inkontinens rammer stressinkontinens 7 prosent av befolkningen, men er dobbelt så utbredt blant kvinner, blant annet fordi fødsler øker risikoen.

Bekkenbunn holder på urin

HVOR

En svak bekkenbunn øker risikoen for latterinkontinens, men trening av bekkenbunnen kan forebygge uhell.

HVA

Bekkenbunnmusklene er små, med tykkelse som en leppe. De kan trenes uten at bevegelsen ses utenpå klærne.

HVORDAN

Ved en knipeøvelse skal musklene knipes sammen rundt endetarmen og urinrøret.

Studier har dessuten vist at bekkenbunnen reagerer på aktivitet i leppene og i halsens bøyemuskulatur.

Det betyr at den klassiske latterposituren, der du smiler bredt og legger nakken tilbake, reduserer mulighetene dine for å holde på urinen.

Relaterte bevegelser, for eksempel hoste, kan også føre til ufrivillig vannlating. Forskere har også funnet en klar forbindelse mellom røyking og stressinkontinens.