Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Kroppen

Hvorfor lukter det asparges når man tisser?

Hvorfor lukter det asparges når jeg tisser noen timer etter å ha spist asparges til middag?

Det finnes flere forskjellige spiselige planter med kjemiske forbindelser som passerer stort sett upåvirket gjennom fordøyelsessystemet. Resultatet er at vi kan ha glede av dem lenge etter at vi har inntatt dem. To av de best kjente eksemplene på dette er hvitløk og asparges. De fleste tenker antakelig ikke over at rå asparges faktisk er svakt giftig. Asparges inneholder i likhet med mange andre planter kjemiske forbindelser som har til formål å beskytte dem mot angrep fra skadedyr og planteetere. Vi vet faktisk ikke nøyaktig hvilket stoff det dreier seg om i asparges, men det bidrar til å gi den karakteristiske smaken og lukten av planten. Giftvirkningen blir nøyt-ralisert ved koking, men stoffet beholder de øvrige egenskapene også etter at det er fordøyd. Fordi stoffet samtidig forhøyer aktiviteten i nyrene, blir resultatet en tydelig aspargeslukt når man senere går på toalettet.

Les også:

Kroppen

Sånn beskytter solkremen huden

3 minutter
Helse

FEIL ELLER FAKTA: Der finnes unik næring i kjøtt

2 minutter
gule tænder TOP
Kroppen

Slik unngår du gule tenner

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul