Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mennesket - Kroppen

Hvorfor har vi dårlig ånde om morgenen?

Stålånde om morgenen skyldes først og fremst at anaerobe bakterier har fritt spillerom i munnen når vi sover. Da reduseres nemlig spyttproduksjonen, og dermed blir det ført mindre oksygen rundt i munnhulen. Samtidig er det lavere mekanisk aktivitet i munnen og færre svelgebevegelser.

Stålånde om morgenen skyldes først og fremst at anaerobe bakterier har fritt spillerom i munnen når vi sover. Da reduseres nemlig spyttproduksjonen, og dermed blir det ført mindre oksygen rundt i munnhulen. Samtidig er det lavere mekanisk aktivitet i munnen og færre svelgebevegelser. Det betyr at de anaerobe bakteriene som skjuler seg på tungens overflate og mellom tennene, kan kaste seg uhindret over matpartikler og døde celler fra munnhulen. Når bakteriene bryter ned aminosyrene i maten, danner de en rekke illeluktende stoffer – som skatol som forekommer i lukten av avføring, og svovel-forbindelser som hydrogensulfid som lukter råttent egg. Den letteste måten å fjerne lukten på, er å børste tungen med tannbørsten. Det fjerner mange av bakteriene og tungebelegget som gir dem gode trivselskår.

Les også:

Kroppen

Sånn beskytter solkremen huden

3 minutter
Kroppen

Slik unngår du dårlig ånde

3 minutter
Sex

Du dufter deg til den perfekte partner

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul