Shutterstock

Hvorfor har hvert hjem sin egen lukt?

Når jeg har vært bortreist et par dager og kommer hjem, lukter huset mitt helt spesielt. Hvor kommer denne spesifikke lukten fra?

Lukten i et hjem kommer av en kombinasjon av materialer, innredning og en rekke andre faktorer. Oppvarmingsmåte, luftfuktighet, toalettfasiliteter og røropplegg gir for eksempel huset ditt en særegen lukt.

Blant annet spiller elektriske apparater, møbler og planter en rolle. Og ikke minst påvirkes lukten av rengjøringsmidler, matvarer og – beboerne.

Dyr og mat dominerer lukten

© Shutterstock

Matlaging, særlig utvalget av krydder, dominerer hjemmets aroma. Gurkemeie, spisskummen, kajennepepper og kanel er blant toppscorerne på luktlisten.

© Shutterstock

Husdyr bidrar til hjemmets samlede lukt. Det gjelder ikke bare en våt hund eller en gammel kattedo – mange dyr sender ut dufter som et ledd i kommunikasjonen sin.

Med så mange faktorer som påvirker lukten, blir resultatet at to hjem aldri oppleves helt likt i neseborene.

Hjemmets lukt følger nesen

Gjester vil vanligvis oppfatte hjemmets lukt med en gang, mens beboerne selv sjelden legger merke til den selv fordi luktesansen tilpasser seg og overser permanente lukter.

Når du er bortreist og kommer hjem, er luktesansen din «nullstilt», og du opplever hjemmets unike lukt slik en gjest ville gjort.