Hvorfor gråter vi?

Har gråt en positiv effekt på kroppen? Og finnes det forskjellige typer tårer?

Har gråt en positiv effekt på kroppen? Og finnes det forskjellige typer tårer?

SHUTTERSTOCK

Mennesker bruker gråt som en slags ventil for veldig sterke følelser.

Men forskere er fortsatt ikke enige om hvorfor det er bra for oss å starte overproduksjon av de salte dråpene, slik at de renner ned kinnene våre.

Normalt har tårer som oppgave å fukte og rense øynene, men når vi gråter, får tårene en ny biokjemisk sammensetning og inneholder blant annet mange stresshormoner.

Derfor mener biokjemiker William H. Frey fra University of Minnesota at gråt kan være en metode for å rense kroppen for de hormonene som blir utløst under store følelsesutbrudd.

Andre forskere mener at gråten snarere tjener et sosialt formål og er en måte for oss å fortelle til omverdenen at vi trenger trøst og omsorg.

Tårer passerer gjennom nesa

Tårekjertelen sitter under det øvre øyelokket på yttersiden av øyet. Hver dag dannes det om lag én liter tårer.

Når vi gråter, produseres det ekstra mange tårer, som renner gjennom tårekanalen og videre ned i nesa.

Vi lukter tårer

Ifølge en studie utført ved Weizmann Institute of Science i Israel kan vi faktisk lukte tårer fra andre mennesker. Forskerne samlet tårer fra kvinner som var lei seg, og lot menn lukte på dem.

Mennene reagerte ved å produsere mindre mannlig kjønnshormon, utvise mindre interesse for bilder av kvinner og miste sexlysten.

Forskerne vet fortsatt ikke om den nedsatte sexlysten er en mekanisme som skal få mannen til å oppføre seg mer omsorgsfullt overfor en gråtende kvinne i stedet for å betrakte henne som en mulig partner han skal gjøre inntrykk på.