Shutterstock

Hvorfor gjør menstruasjonssmerter så vondt?

Menstruasjon er en naturlig del av kvinners biologi, men hvorfor er det ubehagelig eller til og med smertefullt å ha menstruasjon? Og kan smerten avverges?

De fleste kvinner har opplevd menstruasjonssmerter, og opp mot 14 prosent har så vondt at de må ta en sykedag.

Ifølge McGill's smerteskala kan menstruasjonssmerter slå både tannverk, kroniske ryggsmerter, beinbrudd og forstuinger. Smerten viser seg først og fremst i form av voldsomme magekramper, men kan også spre seg til hoftepartiet og lårene.

Årsaken til menstruasjonssmertene ligger i livmorslimhinnen som blir brutt ned for å skille ut ubefruktede egg. Nedbrytningen produserer en gruppe hormonlignende stoffer som kalles prostaglandiner.

Prostaglandinene innsnevrer blodårene og fører til smertefulle muskelsammentrekninger i livmoren som hjelper med å støte ut egg og slimhinne. Blodgjennomstrømningen i livmoren blir svekket og oksygenforsyningen til cellene redusert, noe som sannsynligvis forverrer smertene.

Frukt og grønt kan dempe smertene

Menstruasjonssmerter kan dempes med smertestillende medisiner, p-piller og anti-inflammatoriske stoffer, for eksempel ibuprofen. Medisinen er imidlertid forbundet med bivirkninger som kvalme og ømhet.

En mer harmløs vei til mindre menstruasjonssmerter er et anti-inflammatorisk kosthold med rikelige mengder frukt og grønt. I et klinisk forsøk opplevde testpersoner som spiste et plantebasert, fettfattig kosthold, betydelig færre og kortvarige menstruasjonssmerter enn resten av testdeltakerne.