Hvorfor gjør det vondt å få sprit i et sår?

Uansett om det er skrubbsår på et kne eller en rift i fingeren, er det ytterst smertefullt å få sprit i et sår. Hvorfor svir det sånn?

© Shutterstock

Sprit dreper mikroorganismer og blir derfor brukt til å rense åpne sår og unngå betennelse. Men samtidig er spriten ren selvpining siden det gir en brennende smerte i såret.

Smerten skyldes at desinfiserende sprit vanligvis inneholder 75–85 prosent etanol. Den høye konsentrasjonen av alkohol aktiverer bestemte nerveceller som sender signaler om smerte til hjernen.

Nervecellene har en såkalt capsaicinreseptor som vanligvis bare aktiveres ved høye temperaturer – for eksempel når du brenner deg på en kokeplate.

Ren sprit brenner i halsen

Når reseptoren kommer i kontakt med etanol, blir aktiveringstemperaturen senket helt ned til 34 grader – lavere enn kroppstemperaturen vår. Og det gjør at vi opplever svie og en brennende følelse når sår blir renset med sprit, eller håndsprit kommer i kontakt med en rift i fingeren.

Reseptoren aktiveres også når vi drikker brennevin, noe som er årsaken til at det brenner litt i munnen og svelget. Den samme følelsen får vi derimot ikke når vi drikker øl og vin, fordi alkoholprosenten er for lav til å aktivere reseptoren.