Shutterstock
Hånd kradser kløende hud

Hvorfor gir allergi kløe?

Jeg holder på å gå ut av mitt gode skinn – både øyne og hud klør ubønnhørlig. Hvorfor gir allergiske reaksjoner kløe?

Allergikere plages av tette neser, rennende øyne og jevnlige nys. Ingen av symptomene er imidlertid på langt nær så belastende som den djevelske kløen.

Både hud og øyne kan klø forferdelig når immunforsvaret utløser en allergisk reaksjon på grunn av de såkalte allergenene fra for eksempel pollen, dyrepels eller matvarer.

Kløen oppstår fordi immunforsvarets mastceller produserer histamin. Stoffet stimulerer sensoriske nerveceller i huden som via ryggraden sender signalet videre opp til hjernen. Her bearbeides signalet og aktiverer en kløerefleks.

I tillegg til allergisk kløe er histamin også ansvarlig for kløe fra utslett, tørr hud og insektstikk.

Kjedereaksjon setter i gang kløe

Allergiske reaksjoner utløser histamin. Stoffet setter i gang en kaskade av nervesignaler som resulterer i en voldsom trang til å klø seg.

hud og kløenerver med myg
© Claus Lunau

1. Histamin settes fri

Antistoffer på immunforsvarets mastceller gjenkjenner allergener fra for eksempel pollen, kattehår eller insektstikk. Mastcellene produserer deretter histamin, som aktiverer nerveceller i huden.

Hjerne med Thalamus markeret
© Claus Lunau

2. Nerver advarer hjernen

Via nevroner i ryggraden blir nervesignalet fraktet opp til hjernen. Her bearbeides signalet i ulike områder som thalamus samt i sensoriske og motoriske områder i hjernebarken.

hud og kløenerver med fingre
© Claus Lunau

3. Hjernen aktiverer kløe

De motoriske områdene får oss til å klore på det kløende stedet. Hjerneregionen PAG sender deretter signaler til ryggmargen som nedtoner signalene om kløe og utløser en kort lindring.

Siden histamin er nøkkelen til kløe, behandles allergikere ofte med antihistaminer for å legge en demper på lidelsene.

Meningen med kløe er kanskje litt vanskelig å forstå. For mens det gir god mening at immunforsvaret stimulerer nysing og tette neser for å forhindre inntrengende mikroorganismer og allergener, er poenget i kløe litt mer uklart.

Klørefleksen finnes imidlertid hos de aller fleste dyr og er utviklet som en forsvarsmekanisme til å fjerne parasitter fra huden.