Shutterstock

Hvorfor får menn mage med alderen?

Når menn runder 30, begynner mange å ese ut rett over beltestedet. Hvorfor er det sånn?

Selv menn som er slanke, får ofte en tydelig mage når de passerer 40. Det skyldes simpelthen at de inntar flere kalorier enn de forbrenner.

Mens kvinners fett hovedsakelig setter seg rett under huden og er spredt ut på flere kroppsdeler, har menn en tendens til å akkumulere fett dypt inne i mageregionen.

Årsaken ligger i kjønnshormonene østrogen og testosteron, som har stor innflytelse på hvordan fett tas opp og lagres i kroppen. For eksempel fremmer østrogen lagring av fett under huden, mens testosteron motvirker opphopning av fett i magen.

I 30-årsalderen begynner menns testosteronnivåer å falle med opp mot tre prosent i året, noe som øker risikoen for mage.

Testosteron reduserer nemlig aktiviteten til et enzym som kalles LPL, som produserer fettsyrer slik at de kan opptas av fettceller. Når testosteronnivået faller, stiger LPL-aktiviteten, og mer fett blir lagret i fettcellene.

Mage er farlig

De store magene er usunt fordi fettet her produserer stoffer som danner betennelse i blodårer og organer. Opphopning av fett i mageregionen er forbundet med høyt blodtrykk, hjerte-kar-sykdom, type 2-diabetes og generelt høyere dødelighet.