Kvinne, kaster opp, toalett

Hvorfor brekker man seg av vond lukt?

Man blir kvalm og får lyst til å kaste opp ved lukten av råttent kjøtt. Hvorfor det?

Man blir kvalm og får lyst til å kaste opp ved lukten av råttent kjøtt. Hvorfor det?

Shutterstock

Alle dyr prøver å unngå at giftstoffer og andre skadelige elementer trenger inn i kroppen. Huden utgjør som regel en effektiv barriere mot uønskede elementer, men det er også nødvendig at vår atferd blir regulert, slik at vi ikke foretar oss ting som kan skade oss.

Følelsen av smerte hindrer oss i å få fysiske skader på kroppen, og når det gjelder å innta mat, er kvalmefornemmelsen en tilsvarende sikkerhetsforanstaltning mot å spise råtten og bedervet mat man kan bli syk av. Kvalme er en generell følelse av ubehag som stammer fra mage-tarm-systemet.

Den melder seg før et oppkast, når innholdet i magen tvinges opp og ut gjennom munnen blant annet for å hindre giftstoffer i å bli tatt opp av tarmen. Kvalmen og oppkastet styres av et oppkastsenter i medulla oblongata, som er en region i hjernestammen.

Dette senteret mottar nervesignaler fra reseptorer på forskjellige steder i kroppen, og alle sammen kan provosere frem oppkastrefleksen. Foranledningen kan for eksempel være overfylt mage, giftstoffer i tarmen, alkoholutløst irritasjon av mageveggen, roterende hjernebevegelser (reisesyke), stress og påførte berøringsstimuli bakerst i svelget.

Utviklingsmessig sett var det en fordel for dem av våre forfedre som utviklet fornemmelsen av kvalme forut for et oppkast. Dermed lærte de hvilke mulige matemner de burde holde seg unna. Man vet ikke sikkert hvorfor kvalmen også er knyttet til en stimulus som reisesyke, men det kan ha vært en advarsel om hendelser som medførte fare.