Hvorfor blir man trøtt etter man har spist?

Hvorfor blir vi trette etter å ha spist?

Det er flere årsaker til at du blir sliten etter et måltid. Og faktisk er det en spesiell mattype som kan gjøre deg veldig søvnig.

Mat gir deg ikke alltid fornyet energi

Umiddelbart kan det virke logisk at mat gjør en våken og rastløs fordi en blir tilført energi. Men nei, da - sånn er det ikke. Det skyldes sannsynligvis at våre forfedre måtte være våkne og oppmerksomme når de drev matauk, mens det til gjengjeld virket fornuftig å spare på energien ved å ta en lengre lur straks de hadde fått i seg maten de hadde strevd for å bringe i hus.

En bestemt mattype gjør deg ekstra trøtt

Mat som inneholder mye proteiner og karbohydrater, kan få folk til å bli mer trøtte enn for eksempel fiberrike matvarer.

Folk seg trøtte etter måltider fordi kroppen produserer mer serotonin. Serotonin finnes hovedsakelig i fordøyelsessystemet og sentralnervesystemet, og påvirker regulering av humør og søvnmønstre.

Aminosyren tryptofan finnes i mange proteinrike matvarer, og hjelper kroppen med å produsere serotonin. Karbohydrater hjelper kroppen med å absorbere tryptofan.

Bestemte mattyper kan altså gjøre deg ekstra trøtt, og det samme gjelder timingen at måltider gjennom dagen. Menneskets indre vekkerklokke kan påvirke hvordan man føler etter et måltid. Ifølge The National Sleep Foundation har personer mindre energi klokken 14.00 og klokken 02.00 om natten.

Dårlig søvn kan øke måltidets effekt

Et dårlig søvnmønster kan gjøre deg trøtt etter at du har spist. Årsaken er at kroppen kommer til å føles som om den hviler seg. Når kroppen føles som om den er i en hviletilstand, resulterer det i tretthet, særlig hvis man har sovet dårlig natten før.