En bestemt mattype gjør deg ekstra trøtt
Mat som inneholder mye proteiner og karbohydrater, kan få folk til å bli mer trøtte enn for eksempel fiberrike matvarer.
Folk seg trøtte etter måltider fordi kroppen produserer mer serotonin. Serotonin finnes hovedsakelig i fordøyelsessystemet og sentralnervesystemet, og påvirker regulering av humør og søvnmønstre.
Aminosyren tryptofan finnes i mange proteinrike matvarer, og hjelper kroppen med å produsere serotonin. Karbohydrater hjelper kroppen med å absorbere tryptofan.
Bestemte mattyper kan altså gjøre deg ekstra trøtt, og det samme gjelder timingen at måltider gjennom dagen. Menneskets indre vekkerklokke kan påvirke hvordan man føler etter et måltid. Ifølge The National Sleep Foundation har personer mindre energi klokken 14.00 og klokken 02.00 om natten.
Dårlig søvn kan øke måltidets effekt
Et dårlig søvnmønster kan gjøre deg trøtt etter at du har spist. Årsaken er at kroppen kommer til å føles som om den hviler seg. Når kroppen føles som om den er i en hviletilstand, resulterer det i tretthet, særlig hvis man har sovet dårlig natten før.