Shutterstock

Hvorfor blir man trett av å sove lenge?

Hvorfor er jeg så ofte trett når jeg står sent opp i helgen – jeg burde jo være ekstra uthvilt?

Det skyldes at det ikke er likegyldig når vi sover. Søvnen skal helst passe sammen med vår innebygde biologiske klokke, som tikker med omkring 25 timer i døgnet og sørger for at kroppen fysiologisk er innstilt enten på hvile eller på aktivitet.

Hormonproduksjonen, kroppstemperaturen og nervesystemet følger det faste mønsteret døgnet igjennom. Når vi står opp til samme tid hver morgen, blir denne klokken nullstilt, og vi fungerer optimalt.

Sover vi lenger, blir det uorden i systemet, og vi får søvn av dårlig kvalitet fordi kroppen er innstilt på aktivitet. Når vi våkner langt utpå dagen etter en kveld på byen, kan ikke de ekstra timene med søvn om formiddagen fullt ut oppveie den søvnen vi er gått glipp av i nattens løp.

I tillegg kommer det at kroppstemperaturen er for nedadgående på dette tidspunktet. Temperaturen beveger seg opp og ned i løpet av døgnet. Den når toppen omtrent midt på dagen, og deretter faller den jevnt i løpet av ettermiddagen og kvelden til vi går til sengs.

Kroppstemperatur og søvnighet henger altså sammen. Jo lavere temperatur, jo mer søvnige blir vi. Derfor kan vi ofte føle sterk trang til å sove igjen selv om vi har sovet hele formiddagen etter en lystig kveld og natt på byen.