Shutterstock

Hvorfor blir jeg støl to dager etter trening?

Jeg var på topp på treningsstudioet, men to dager senere er musklene mine stive og støle. Hvorfor er det verre nå enn rett etter treningen?

Smerter i musklene er ikke unormal etter hard fysisk aktivitet. Ømheten begynner vanligvis et halvt døgns tid etter treningen og når toppen etter 24–72 timer.

Forskerne har lenge vært usikre på hvorfor vi opplever stølhet. Tidligere ble det forklart med melkesyre i musklene, men den teorien har senere blitt skutt ned.

I dag mener forskerne at stølhet skyldes en betennelseslignende tilstand i musklene som oppstår på grunn av mikroskopiske skader på muskelfibrene.

Utstrakte muskler blir mer støle

Muskelfibre er særlig sårbare overfor mikroskader når vi utfører såkalt eksentrisk muskelarbeid, der musklene belastes mens de er utstrakt. Studier har også vist at ømheten kan stamme fra skader i bindevevet rundt musklene.

Reparasjonen er smertefull

Etter trening ankommer massevis av immunceller for å reparere muskelskader. Men jobben aktiverer også nervecellene.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Trening skader muskelen

Styrketrening gir mikroskopiske skader på muskelfibre og bindevev. Særlig såkalte eksentriske øvelser med helt utstrakte muskler gjør fibrene sårbare overfor skader.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Celler reparerer skadene

Immunceller i form av neutrofiler og makrofager strømmer til muskelen for å reparere skadene. Prosessen produserer en rekke betennelsesfremkallende stoffer.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Betennelse signaliserer smerte

Stoffene og immuncellenes aktivitet stimulerer nerveceller rundt muskelen. Nervecellene sender smertesignaler til hjernen, som registrerer muskelømheten.

Uvante øvelser og veldig hard trening gir som regel stølhet. Men etter hvert som musklene tilpasser seg treningstypen, reduseres det.

Stølhet er vanskelig å unngå når musklene blir utsatt for en ny treningsrutine. Men med de rette forholdsreglene, for eksempel ved å drikke nok av vann og varme opp før treningen, kan det begrenses.