Hvorfor blir ikke huden lys av solen?

Huden blir mørkere av solen. Er det praktisk – en mørk farge suger jo mer varme til seg?

brunfarge, kvinne
© Shutterstock

Det er riktig at mørke farger suger til seg mer varme enn lyse farger. Det merker vi tydelig når vi har tatt på oss en mørk bluse en sommerdag. Men varmen utgjør bare en del av solstrålingen. Varmen kommer fra den langbølgede delen av strålingen fra solen, men den virkelig farlige delen av solstrålingen er de kortbølgede, ultrafiolette strålene.

Denne strålingen inneholder så mye energi at den kan trenge dypt ned i vevet og skade det. Naturen har derfor utviklet et stoff som beskytter spesielt mot de farlige kortbølgede strålene. Stoffet heter melanin, og det er det som farger huden brun etter at den har vært utsatt for solstråling.

Melanin dannes i pigmentcellene i overhuden. Der legger det seg som et beskyttende lag over cellekjernene i huden, slik at det ikke blir skader på arvemassen. Denne oppgaven løser melaninet uhyre effektivt, for det er faktisk i stand til å bremse helt opptil 90 prosent av de ultrafiolette solstrålene før de trenger ned i lærhuden og skader vevet.

Den solbrune fargen forsvinner etter hvert fordi det hele tiden skjer en avstøtning av pigmentceller. Hele overhuden blir på denne måten fornyet i løpet av en måneds tid, og det meste av sommerens brunfarge er derfor borte i løpet av noen måneder.