Shutterstock

Hvorfor blir dronning Elizabeth begravd i en blykiste?

Den avdøde dronningen blir begravd i en kiste fôret med bly. Kisten må jo være forferdelig tung, så hva er fordelen? Les det makabre svaret her.

Tradisjonen tro ble dronning Elizabeth II lagt i en eiketrekiste fôret med bly. Slik har kistene til avdøde medlemmer av kongefamilien blitt lagd i århundrer.

En så tung kiste var riktignok ekstremt upraktisk i forbindelse med den ti dager lange prosesjonen der kisten ble fraktet rundt i Storbritannia. Men blyet spiller en avgjørende rolle for å bevare det kongelige liket.

Blyfôringen holder kisten helt lufttett slik at fuktighet og oksygen ikke trenger inn. Uten vann og oksygen forsinkes nedbrytningsprosessen fordi mikroorganismer ikke kan vokse og formere seg like raskt og utføre de kjemiske reaksjonene som bryter ned dødt vev.

Det er også derfor lufttett innpakning holder matvarer friske lenge.

Blyet holder stanken i sjakk

I den blyfôrede kisten bevares et lik opptil ett år lenger enn i vanlige kister. Bevaringsmetoden er ekstra hensiktsmessig for avdøde regenter som ikke skal begraves i jord, men i stedet legges til hvile i et kongelig kammer.

Uten blyfôringen ville likene bli utsatt for oksygen og raskere råtne enn i en kiste under bakken. I tillegg sørger blyet også for at den uvegerlige stanken av lik i forråtnelse ikke siver ut.

Blykister er ikke utelukkende forbeholdt de kongelige. For eksempel er Winston Churchill også begravd i en blykiste.