Hvordan unngår jeg å lukte svette?

Jeg merker på kollegene mine at de synes jeg lukter svette. Men hvorfor lukter egentlig svette, og er det mulig å unngå?

Kvinde holder sig for næsen

Det er faktisk ikke svetten din som lukter, men bakterier som lever på huden din. Når en gruppe svettekjertler som kalles de apokrine kjertlene, skiller ut svettesekret med fett- og avfallsstoffer, bryter bakteriene ned sekretet.

Biokjemien bak nedbrytningen er fortsatt ikke fullt kartlagt. Forskerne vet imidlertid at organiske forbindelser, for eksempel fettsyrer og alkohollignende stoffer som kalles tioler, er innblandet.

De apokrine kjertlene ligger i hårsekkene under armene, i lysken, i hodebunnen, rundt navlen og anus samt på kjønnsleppene hos kvinner og på pungen hos menn.

Kjertlene aktiveres først i puberteten. Derfor lukter ikke små barn av svette uansett hvor mye de raser rundt.

Gener, mat og såpe styrer svettelukten

Svetten vår lukter ikke like mye, og forskerne er ganske sikre på at lukten er delvis genetisk betinget.

Hvis du har vasket deg og brukt en antibakteriell såpe rundt de apokrine kjertlene, varer det flere timer og ofte opp mot et halvt døgn før bakterienes svettelukt kan fanges opp av folk rundt deg.

Forskerne er oppmerksomme på en rekke matvarer som gjør at svetten gir fra seg med lukt, blant annet løk, hvitløk, kål, brokkoli, rødt kjøtt og sterkt krydret mat.

Andre studier har vist at nesten all frukt, mange grønnsaker noen typer fett samt egg får svette til å lukte bedre.

Begynner svetten plutselig å lukte kraftigere eller annerledes enn tidligere, kan det være et tegn på stress eller sykdom.

4 L kan et menneske svette på en time under hardt arbeid og høy varme