Hvordan grer jeg best ut floker?

En børste gjennom hår med floker utløser ofte et smerteskrik hos datteren min. Finnes det en lett metode for å gre ut håret?

© Shutterstock

Som mange foreldre med barn med langt hår vet, er det best å begynne med tuppene og så nærme seg hodebunnen i korte strøk.

Nå har forskere ved Harvard University i USA regnet seg fram til hvorfor.

Forskerne forenklet ved hjelp av matematiske formler børsteproblemet og betraktet to hår viklet rundt hverandre i en såkalt dobbeltheliks. Deretter kunne de med metoder fra blant annet geometri regne seg fram til den optimale lengden og kraften man bør bruke med børsten.

Strøk under en bestemt lengde gjør børstprosessen for langtrukken, mens strøk over en bestemt lengde gjør den smertefull.

Robot beregner den perfekte hårbørstingen

Akkurat hvor lange og kraftige strøkene må være, er avhengig av hvor langt og krøllete hårete er, og personens smerteterskel spiller også inn.

Forskere fra MIT (Massachusetts Institute of Technology) har ut fra de matematiske formlene skapt børstroboten RoboWig, som er tenkt som en avlastning til det vanlige personalet på for eksempel pleiehjem.

Frisørrobot grer ut flokene

Roboten Robowig er forsynt med et kamera og sensorer som måler belastning under hårbørstingen.

© YouTube

1. Roboten sjekker hårtypen

Roboten skanner håret i svart-hvitt slik at programvaren lettere kan analysere hårstrukturen. En algoritme fjerner deretter all unødig informasjon slik at bare hårets linjer er igjen.

© YouTube

2. Børsteplanen blir lagt

Når hårtypen er bestemt, bruker roboten matematiske formler til å beregne lengden på børstestrøkene samt den kraften den skal bruke.

© YouTube

3. Håret gres ut

Roboten bruker en myk børste og sensorer som måler kraft til å overvåke børstestrøkene. Er børstetakene for kraftige, kan roboten gjøre dem kortere.

Roboten har så langt bare frisert dukker iført parykk, men forskerne vil teste den i menneskeforsøk for å få mer kunnskap om hvordan den mekaniske børstingen oppleves.