Shutterstock

Hvordan oppstår hemoroider?

Hva er årsaken til hemoroider, og hvem har høyest risiko for å få dem? Er det noen behandlingsmuligheter, og kan hemoroider forebygges?

Hemoroider er utposninger av blodårer som ligger rett innenfor eller utenfor endetarmsåpningen. Hemoroidene er ufarlige, men de kan være veldig ubehagelige og gi plager i form av blødninger, svie, kløe og smerte.

Utposningene forårsakes ofte av et for kraftig press ved avføring, men de kan også skyldes et økt press på bukhulen. Derfor er gravide og overvektige mennesker i risikogruppen.

Langvarig og tungt fysisk arbeid kan også øke risikoen, og i sjeldnere tilfeller kan skrumplever, forstørret prostata og svulster i endetarmen spille inn.

Generelt gir hemoroider mest smerter hvis de sitter utenfor endetarmsåpningen.

Hemoroider finnes i tre varianter

Alle typer hemoroider kan gi plagsomme blødninger, men hvor smertefulle de er, avgjøres av hvor de sitter.

© Shutterstock

1 Synlige og irriterende

Ytre hemoroider, som har oppstått utenfor endetarmsåpningen, merkes som små, ømme poser eller buler. De kan dessuten gjøre det vanskelig å holde området rent.

© Shutterstock

2 Skjulte og smertefrie

Indre hemoroider er åreknuter som oppstår på blodårer i den øvre delen av endetarmen. Området har ikke noen smertereseptorer, og derfor gjør ikke hemoroidene vondt.

© Shutterstock

3 Synlige og smertefulle

Såkalt prolapserende hemoroider er indre hemoroider som har vokst utenfor tarmåpningen. Når lukkemuskelen presser på dem, kan det utløse store smerter.

Behandlingen av hemoroidene er avhengig av hvor store plagene er. I alvorlige tilfeller kan hemoroidene opereres vekk. Alternativt kan legen snøre hemoroiden med en strikk slik at den visner og faller av.

I de aller fleste tilfeller er det imidlertid nok å fjerne årsaken til hemoroidene – altså unngå forstoppelse slik at det ikke lenger er nødvendig å presse hardt ved avføring. Det kan for eksempel gjøres ved å innta nok væske og fiber og dessuten være fysisk aktiv.