Hvordan oppstår fantomsmerter?

Fantomsmerter oppleves som sterke smerter i en kroppsdel som er amputert vekk. Tidligere trodde legene at fantomsmerter bare oppsto i det ødelagte nervevevet, men nå vet de at smertene oppstår flere steder i kroppen.

Fantomsmerter

Fantomsmerter er opplevelsen av å føle noe i en kroppsdel som ikke finnes, f.eks. et amputert bein.

Tidligere trodde legene at fantomsmerter bare begynte i ødelagt nervevev ved stumpen – nå vet de at de også oppstår i ryggmarg og hjernen.

Slik oppstår fantomsmerter

1. Skadede nerveender i armstumpen avfyrer vilkårlig nervesignaler. Normalt avfyrer nervene kontrollerte signaler etter sanseinntrykk.

2. Signalstoffer skilles i ut nervenes andre ende i ryggmargen, hvor de møter andre nerver. Signalstoffene gjør ryggmargens nerver ekstra følsomme, slik at de etter amputasjon reagerer på selv svake påvirkninger.

3. Nevroner i hjernen overfører signaler fra kroppen. Området som før sanset hånden, har nå nye funksjoner. Noen gamle forbindelser blir imidlertid igjen, så nevroner i sin nye funksjon kan sette i gang en følelse av smerte i en amputert arm.

Se en stor versjon av bildet her.

Musikk kan kurere fantomsmerter

Musikk har vist seg å ha en gunstig effekt mot smertelidelser, også fantomsmerter. Flere studier har vist at det i noen tilfeller er mer effektivt enn piller. Men det er viktig å velge den riktige musikken.

Du kan lese mer i denne artikkelen: