PR-image / Entertainment Movies

Hvor lenge kan man leve uten mat?

Hvis et menneske ikke inntar kalorier i det hele tatt, men bare vann, hvor lenge vil vedkommende overleve? Og hva er rekorden?

Legenes standardsvar på hvor lenge et velernært, voksent menneske overlever hvis vedkommende ikke spiser i det hele tatt, er 40 døgn.

Tallet er blant annet basert på en studie av sultestreiker fra 1997 i British Medical Journal. Under streikene oppstår det etter 21 til 40 dager kritiske og akutt livstruende komplikasjoner.

I praksis er levetiden avhengig av personens opprinnelige fettprosent – jo høyere, jo bedre. Dessuten bruker et menneske ekstra energi i både kulde og varme for å holde kroppstemperaturen stabil.

Begravet svenske holdt i to måneder

En studie i Nutrition Bulletin fra 2001 viser at kvinner tåler sult bedre enn menn.

Forskerne som står bak studien, konkluderer med at kvinnekroppen først gir opp når BMI-en har kommet ned i 11, mens mannskroppen kaster inn håndkleet ved en BMI på 13.

Ved en BMI på 13 veier en mann på 180 centimeter bare 42 kilo, mens en kvinne på 170 centimeter veier 32 kilo ved en BMI på 11.

Sult bryter ned muskler og lever

Lever

Glykogen i leveren og musklene omdannes til glukose.

Fettdepoter

Fettlagrene brytes ned til avfallsstoffer som kalles ketoner.

Muskler

Proteiner fra muskelvev brytes ned til glukose.

Noen anekdoter om frivillig eller ufrivillig innesperring strekker grensen fra de 40 dagene til opp mot to måneder. Det gjelder for eksempel historien om svenske Peter Skyllberg, som hevder han var innesnødd i bilen sin like ved Umeå fra 19. desember 2011 til 17. februar 2012 – i alt 60 døgn.

Det er uvisst om han hadde tilgang til en begrenset mengde kalorier i form av for eksempel sjokolade, men bortsett fra det fikk han utelukkende vann fra smeltet snø.