Shutterstock
behåret mann

Hvor langt hår kan mennesker få?

Hvem har verdens lengste hår, og hva skjer hvis man bare lar håret vokse?

Xie Qiuping fra den kinesiske provinsen Guangxi har fått målt sin frisyre til hele 562,5 cm. Dette skal etter sigende være verdens lengste hår.

At innehaveren av verdensrekorden er en kvinne, er ikke så underlig. Vekstfasen, som bestemmer hvor langt håret kan bli, varer nemlig lengst hos kvinner.

Ellers vokser håret på mennesker cirka 0,35 millimeter i døgnet. Denne hastigheten blir ikke påvirket av at vi klipper håret.

Selve veksten av hvert enkelt hår foregår ved vanlig celledeling i bunnen av hårsekken, der håret vokser frem med en jevn hastighet. Vekstfasen varer som regel mellom to og fem år, men det er store individuelle forskjeller som beror på våre arvelige egenskaper eller gener.

Et hår på over fem meter krever dels at man er genetisk disponert for en lang vekstfase, og dels at man kan holde seg unna saksen i over 30 år.

Etter vekstfasen går det enkelte håret inn i en hvilefase, den telogene fasen, og da vokser det ikke mer. På et eller annet tidspunkt her vil hårstrået løsne av seg selv.