Shutterstock
øye, menneske

Hvor høy oppløselighet har vårt eget syn?

Kan man måle skarpheten i synet på samme måte som på digitale kameraer?

Kan man måle skarpheten i synet på samme måte som på digitale kameraer? Menneskets øye har en evne til å skjelne to punkter, som angis som en vinkel som avhenger av avstanden mellom øyet og objektet.

Vinkelen utgjør cirka 0,005 grader, så vi kan altså skjelne 200 punkter i et synsfelt på én grad. Forutsetter man at det totale synsfeltet er 120 grader horisontalt og vertikalt, blir det totale antallet bildepunkter som øyet kan oppfatte, hele 576 000 000.

Man kan altså si at menneskets øye har en oppløsning på 576 megapiksler. Det er langt mer enn de fattige 8–10 megapikslene som er blitt standard i digitale kameraer, men tallene er ikke helt sammenlignbare.

Det skyldes først og fremst at de lysfølsomme sansecellene i øyet ligger mye tettere i den såkalte gule flekken på netthinnen som oppfatter det vi fokuserer synet på.

Allerede like utenfor denne sentrale delen av netthinnen faller tettheten av sanseceller dramatisk. Det betyr at det er vanskelig for oss å skjelne detaljene i ytterkantene av det vi holder blikket fast ved.